e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické cesty spojí tři města

publikováno: 27.1.2010, kategorie: Turistika, autor: Alena Sedláčková

Sdílet: facebook twitter google+

Propojit významné sakrální stavby a lákavé turistické cíle na české i německé straně Krušnohoří a nabídnout turistům několik zajímavých tras, to vše má za cíl projekt, který dostal jméno Historické cesty.

Vůdčím partnerem projektu, na němž budou spolupracovat i saský Marienberg a Annaberg, je město Most. Žádost o finanční podporu na uskutečnění projektu bude předložena do takzvaného Cíle 3, což je operační program Přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko. Dotace Evropské unie může v tomto programu činit až 85 procent výdajů a dalších 5 procent může být uhrazeno ze státního rozpočtu ČR.

V první fázi projektu bude vytvořena studie, která podle předpokladu navrhne čtyři nebo pět tras, určí zhruba dvacítku zajímavých zastávek na nich a vybere, na kterých místech umístit označníky a informační tabule. Každou z navržených tras by měla pojit nějaká společná idea, kterou může být třeba pověst. Nosnou linií budou tři kostely ve jmenovaných městech – Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, sv. Anny v Annabergu a sv. Marie v Marienbergu. K samotné realizaci – instalaci označníků, vydání map a turistických informací ušitých na míru té které konkrétní trase – dojde v další části projektu. Vydána bude také odborná publikace zaměřená na památky dané oblasti.

Záměrem celého projektu je informovat širokou veřejnosti o možnostech, jak příjemně a poučně strávit volný čas na české i německé straně regionu.