e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Silvestrovský výšlap na Kočičák

publikováno: 26.12.2018, kategorie: Turistika, autor: Zbyněk Nejezchleba

Sdílet: facebook twitter google+

Letos již podesáté propukne silvestrovské setkání u pevnůstky řopík na vrchu Kočičák poblíž Chomutova. Návštěvníky, kteří se rozhodnou strávit poslední den roku v přírodě, čekají vojáci 46. pěšího pluku slavící Silvestr a jejich humorné scénky, prvorepubliková trafika i skautský stan s občerstvením.

Členové skautského střediska Český lev s kolegy ze spolku Muzea československého opevnění z let 1936 – 1938 nabízejí strávení příjemných chvil v přírodě, spojených s pohybem na zdravém vzduchu. Sraz na Kočičáku je 31. prosince mezi 10. a 15. hodinou.

Vedle Řopíku bude stát skautský stan - hangár se zatopenými kamínky. Poblíž bude tu rozdělaný oheň na opečení buřtů. Buřty si samozřejmě můžete přinést, budou ale i ke koupi. Dostanete pamětní list s originálním razítkem. Samozřejmostí je teplý čaj zdarma. V prodeji bude i další drobné občerstvení.

Můžete vidět netradičně vyzbrojenou a vystrojenou pevnůstku s roku 1937 s "oživenou" osádkou vojáků 46. pěšího pluku, slavící Silvestr v pevnosti. V pravidelných intervalech můžete u bunkru shlédnout humorné scénky ze života osádky pevnůstky. Také si můžete se zasvěceným výkladem prohlédnout pevnůstku vzor 37 Řopík, projít si naučnou stezku opevnění, a pokud bude hezky, tak se i rozhlédnout po okolí. 

Letošní novinkou je replika trafiky z dob první republiky. Zatímco ve skautském stanu budou prodávány komodity k jídlu a pití, v trafice budou k dostání "nejedlé" upomínkové a další předměty.

Letos je opět vyhlášena soutěž – a bude to o nejhezčí dřevěnou placku k poslednímu dni roku 100. výročí republiky. Velikost této placky by měla dosahovat cca 100 cm čtverečních. Přinesené placky se budou odkládat na určeném místě a ve 13,00 hodin se sejde odborná porota a vyhodnotí vítěze, kterého odmění lahví něčeho dobrého.

Letos zase pořadatelé provedou sčítání návštěvníků výšlapu. Z toho důvodu bude celý cíl výšlapu ohrazen páskou a ponechány jen tři průchody - jakési turnikety, kde každý příchozí obdrží sčítací lístek. Sčítací lístky budou slosovány každou celou hodinu. Vylosovaný návštěvník dostane malé upomínkové předměty a panáčka Jägermeistera. A protože máme 10. ročník výšlapu, tak možná i něco navíc.