e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vánoční trhy v Drážďanech

publikováno: 26.11.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Jedenáct různých vánočních trhů nabídne saská metropole Drážďany. Ten nejstarší a nejslavnější Štrýclmarkt bude mít pořadové číslo 581 a začne dnes, ve čtvrtek 26. listopadu na náměstí Altmarkt. Další trhy nesou názvy jako romantický, středověký či Augustův a otevřou se všechny již první adventní víkend.

Štrýclmarkt
Drážďany jsou v Německu přezdívány hlavní město Vánoc a aby toto přirovnání naplnily otevřou letos jedenáct trhů. Nejvíc návštěvníků přitahuje Štrýclmarkt, nejstarší německý vánoční trh, který zdobí obří dřevěná krušnohorská pyramida. Trh je otevřen od 26. listopadu do Štědrého dne a jeho součástí je bohatý program. Nejznámější z nich je Štolová slavnost nebo-li Stollenfest, která upomíná na tradiční vánoční pochoutku z Drážďan - štolu, tedy jakousi obdobu naší vánočky. Letos se koná 6. prosince a hlavním bodem programu je krájení čtyřtunové vánoční štoly. Dalšími doprovodnými slavnostmi Pflaumentoffelfest - svátek kominíčka ze sušených švestek 28. listopadu, slavnost perníku 29. listopadu, tzv. Dlouhá noc Sterstuden 11. prosince, kdy je trh otevřen až do 11 večer, či pyramidová slavnost 12. prosince. Trh je otevřen denně od 10,00 do 21,00 hodin, na Štědrý den od 10,00 do 14,00 hodin.

Vánoční trh Neumarkt
Trh z dob přelomu 19. a 20. století se otevře na náměstí Neumarkt u kostela Frauenkirche. Nabízet bude na 60 stánků řemeslníků z dob před sto lety i starodávný kolotoč. Navštívit ho můžete od 27. listopadu do 22. prosince od 11,00 do 22 hodin.

Vánoční míle
Drážďanskou vánoční mílí je zván trh na známé obchodní ulici Prager Strasse. Otevřen je denně od 27. listopadu do 23. prosince od 10,00 do 21,00 hodin.

Středověké Vánoce
Do jiné doby se můžete přenést, pokud se přesunete na nádvoří zámecké stáje Stallhof (naprosti zámku), kde se bude konat trh ve středověkém duchu. Jako jeden z mála bude otevřen ještě po vánočních svátcích. Od 25. listopadu do 23. prosince a poté také od 27. prosince do 6. ledna od 11,00 do 21,30 hodin.

Další trhy
Trhy se konají také na opačné straně řeky Labe, ve čtvrti Neustadt - u zlaté sochy Augusta Silného bude od 28. listopadu internacionální vánoční trh, v barokním duchu se ponese další 18. Neustadský trh. Romantický trh bude probíhat u drážďanského zámku. Jako obvykle si můžete na nádvoří paláce Taschenbergpalais zabruslit - kluziště v hotelu Kempinski je otevřeno od 21. listopadu do 17. ledna.

Foto: Landeshauptstadt Dresden, Torsten Hufsky