e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vánoce očima vědců a smradlavé ovoce

publikováno: 26.11.2015, kategorie: Výstavy, autor: Jana Maredová

Sdílet: facebook twitter google+

Pokud nevěříte, že vědci dokáží slavit Vánoce originálně po „vědecku“, tak o tom se můžete přijít přesvědčit do areálu Naučného botanického parku v Ústí nad Labem, kde probíhá výstava Vánoce očima vědců. Otevřena bude ode dneška do 4. prosince. Výstavu doplňuje prezentace exotického ovoce, kde bude k vidění například nejsmradlavější nebo největší ovoce na světě.

Jako součást oslav 10. výročí založení Přírodovědecké fakulty UJEP v Ústí nad Labem pořádá katedra biologie výstavu s názvem Vánoce očima vědce. Jak slaví Vánoce informatici, matematici nebo geografové? Věděli jste, že v Karibiku se slaví Vánoce velmi podobně jako u nás v ČR, nebo že na Kubě jsou Vánoce zcela vyškrtnuté z kalendáře? Nejen o tom pojednává tato zajímavá podívaná.

Naučný botanický park se také v letošním adventním čase vrací k úspěšné výstavě exotických plodů. Na výstavě bude prezentováno cca 20 druhů z různých koutů světa. „Návštěvníci se mohou těšit na chlebovník obecný, jehož plody jsou největším ovocem na světě. Dále na ovoce rambutan, který svým vzhledem připomíná mořského ježka. Největší zajímavostí však je durian, který je známý pod svou přezdívkou „nejsmradlavější ovoce“ na světě,“ říká organizátorka výstava Marcela Strnadová. K vidění také bude např. Fíkový kaktus, Longan, Mangostan, Papaya nebo Pitahaya - tzv. dračí ovoce.

Každý druh, který návštěvníci uvidí naživo, bude doprovázen fotografiemi z přirozeného prostředí. Návštěvník tak bude mít možnost vidět celou rostlinu tak, jak se vyskytuje v přírodě. Každý exponát bude doplněn doprovodným textem, s informacemi o původu, obsahu cenných látek pro lidský organismus a způsobu využití, případně použití v dané lokalitě.

Výstavu bude doprovázet venkovní expozice pod názvem Zima začíná aneb jak se postarat o naše ptačí pomocníky v parku, abychom nezapomněli ani na němou tvář. Výstava bude laděna v adventním duchu, proto ani letos nezapomeneme na chráněné dílny.

Výstava začíná ve čtvrtek 26. listopadu a potrvá až do 4. 12. od 9,00 do 17,00 hodin, o víkendu bude otevřeno od 10,00 hodin. Expozice výstavy je umístěna v areálu Naučného botanického parku v ulici Za Válcovnou 1000/8 v Ústí nad Labem – Klíše a vstup je zdarma.