e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Praotec Čech stále kráčí Ústeckým krajem

publikováno: 26.11.2010, kategorie: Vzdělávání, autor: Eva Berrová

Sdílet: facebook twitter google+

Jistě jste zaregistrovali projekt Ústeckého kraje „Vydejte se po stopách praotce Čecha“, který prostřednictvím míst národního významu spojených s počátky české státnosti podporuje rozvoj cestovního ruchu v kraji. Že ne? Tak si otevřete stránky www.praoteccech.cz.

Vtipnou a neotřelou formou se seznámíte se Starými pověstmi českými, přijdete na kloub mnoha záhadám a ještě k tomu si vyberete tip na rodinný výlet“, uvedl Radek Vonka, člen rady Ústeckého kraje pro cestovní ruch. Praotec Čech věděl, kde je krásně a kde je skutečně „doma“, a ne náhodou si vybral horu Říp. A ne náhodou se hodně pověstí odehrává právě v tomto severočeském kraji.

S praotcem Čechem vystoupáte na onu památnou horu a odhalíte, jak to tenkrát bylo s Boženou a Oldřichem, čeho všeho byl perucký dub svědkem nebo jak oral a dooral Přemysl Oráč ve Stadicích.  Schválně, víte, kde je Zaječí hrad, co je to Kybička, kde je Chrám dobré nálady nebo odkud je nejkrásnější pohled na kaňon Labe?

Na webu na vás čeká 24 míst, kterými vedou stopy praotce Čecha. Vydejte se po nich i vy! Kromě zajímavých a užitečných informací vás praotec Čech zve pravidelně na ty nejzajímavější kulturní a sportovní akce. 

Ústecký kraj prezentuje tento projekt také ve spolupráci s Národním muzeem v Praze. Pražská výstava Staré pověsti české s naším projektem úzce souvisí a její návštěvníci mohou praotce Čecha spatřit i tam“, dodal Radek Vonka. Uvedená výstava je poslední před rekonstrukcí muzea. Do července příštího roku bude lákat stovkami exponátů návštěvníky k seznámení s nejstaršími českými legendami. Pokud se rekonstrukce nezpozdí, bude muzeum znovu otevřeno za čtyři roky.

Nezapomínejte na to, že česká státnost má kořeny v Ústeckém kraji a vydejte se i s dětmi po stopách praotce Čecha. Připravuje pro vás další aktivity, jako například oblíbený geocaching.

Geocaching je zajímavá hra pro malé i velké. Pomocí různých nápověd, indicií a souřadnic GPS hledáte v terénu ukryté poklady. Takovým pokladem může být třeba malá krabička s překvapením. Když ji najdete, zapíšete se do seznamu a postupně tak „lovíte“ další a další.

Oficiální informace najdete na www.geocaching.cz.
Ulovíte si svůj poklad? Sledujte www.praoteccech.cz.