e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 28. až 30. října

publikováno: 26.10.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Památky se o prodlouženém víkendu loučí s turistickou sezónou a svými návštěvníky. Bohaté program chystá třeba zámek Krásný Dvůr, Libochovice či Horní Hrad. A do toho se přidávají oslavy výročí 28. října, čas dýní a pro děti Halloween...

Oslavy na Kočičáku
Oslavy vzniku samostatného Československa samozřejmě budou nedílnou součástí program v muzeu opevnění na Kočičáku v Chomutově. Už ve čtvrtek 27. října ve 12,00 hodin si tento slavnostní den můžete připomenout v městském parku v Chomutově, kde se koná pietní akt. V pátek pak přímo v muzeu bude k vidění unikátní kopie praporu 46.pěšího pluku z Chomutova. Přijít můžete i v sobotu 29. října, kdy se konají poslední prohlídky. Otevřeno po oba dny bude od 10,00 do 17,00 hodin.

Kouzelný zámek
Dva dny s pohádkovými bytostmi zakončí turistickou sezónu na zámku Libochovice. Program Zámek plný kouzel je určen hlavně dětem, nebo průvodci v zámeckých  interiérech budou pohádkové bytosti a historické osobnosti. Slavnostní ukončení sezóny bude probíhat v sobotu i neděli 28. a 29. října od 13,00 do 18,00 hodin. Na nádvoří prohlídky doplní jarmark a občerstvení. Vstupenky stojí 120 korun pro dospělé a 80 Kč pro děti od 3 do 15 let, mladší zdarma. Je nutné si předem rezervovat vstupenku, a to na telefonu 416 591 443. Zámek bude naposledy otevřen v neděli 30. října. 

Noční výprava parkem
V sobotu 29. října od 17,30 hodin mohou děti vyrazit do setmělého zámeckého parku v Krásném Dvoře na Podbořansku za dobrodružstvím.  Akce Za duchy a přízraky zámeckého parku je určena pro všechny dětské odvážlivce. Ti, kteří se zvládnout vrátit z výpravy zpět na zámek, dostanou odměnu. A pro rodiče bude připraveno občerstvení. Vstupenky v ceně 40 Kč můžete rezervovat na tel. 415 210 004. Akce potrvá do osmi večer. 

Hrad po palbou
V pátek a sobotu 28. a 29. října probíhá na Horním Hradě u Stráže nad Ohří program Hrad po palbou. V pátek program trvá od 14,00 do 21,00 hodin, v sobotu od 10,00 do 17,00 hodin. Návštěvníky pobaví šermíři, čaroděj, dozvíte se něco o vývoji historických palných zbraní a uslyšíte na vlastní uši dělo. Děti čekají tvořivé dílničky a rodiče zas potěší grilované prase. Rodinná vstupenka stojí 450 korun.

Strašidelná zoo 
Odpoledne plné zábavy v chomutovském zooparku vypukne v pátek 28. října od 15,00 hodin. Čeká vás představení divadla Mazec, hudební skupina Ventilky a pumpičky, soutěž o nejlepší strašidlo z dýně a maškarní rej se soutěží o nejlepší masku. Program zakončí podvečerní strašidelný lampiónový průvod zooparkem a ohňová show.  Možnost zakoupení dýně a lampiónu na místě, potřeby na dlabání dýní s sebou. 

Oslava sklizně a řemesel
Poprvé se město Litvínov zapojí do podzimních oslav sklizně. Stane se tak na státní svátek, v pátek 28. října, kdy bude po celý den na zámku Valdštejnů probíhat Oslava sklizně a řemesel. Na zámku se zároveň otevře výstava Živá řemesla Krušných hor. Těšit se můžete na trh, dětské dílny, lampionový průvod i ohňovou show. Podrobnosti v článku Litvínov oslaví konec sklizně a krušnohorská řemesla.

Halloween pro děti
V pondělí 30. října odpoledne se na Mírovém náměstí v Lounech koná oslava Halloweenu pro děti s podtitulem Pohádkový. Program začne v 16,00 hodin, bavit vás bude divadlo Mazec, Dům dětí a mládeže Postoloprty, chybět nebude občerstvení pro děti i dospělé, a na závěr ohňostroj. Nezapomeňte přijít v masce.
V pátek 28. října od 16,30 hodin se lampionový průvod a opékání špekáčků koná v Telcích na Lounsku. V Blšanech zas vypukne u rybníka v sobotu od 16,30 hodin, na programu je strašidlácké disco se soutěžemi, strašidlácká stezka odvahy a tajemná návstěva "starého mlýna", hledání pokladu...a mnoho dalšího.
Stezku odvahy Katovou uličkou v Kadani mohou absolvovat děti v neděli 30. října. Odvážné čeká na konci odměna a rodiče něco pro zahřátí. Stezka začíná v 17,15 hodin a probíhat bude do 19,00 hodin. Vstupenky na místě za 80 Kč, pořádá os. Radka.
Další příležitostí v Kadani bude Muzeum čarodějnic na náměstí. V sobotu 29. 10. od 18,00 do 21,00 hodin chystá speciální večerní prohlídky. Během celého dne se každé kostýmované dítě může v přilehlé restauraci těšit na malý dárek, připravené bude Halloweenské menu a od 18,30 hodin Hallowenské party se soutěží o nejlepší kostým. 
Netradiční prohlídky chystá též muzeum Kavalír 2 v Terezíně, a to za svitu svíček s podtitulem dušičkový speciál. Konají se v sobotu 29. října od 18,00 do 19,00 hodin.
Strašidelný Halloween chystá pro děti také Chrám chmele a piva v Žatci. V sobotu 29. října na děti čeká bludiště plné strašidel, tajuplné alchymistické laboratoře, hledání pokladu. Děti v maskách vstup zdarma, ostatní 50 Kč. Program probíhá od 17,00 do 20,00 hodin.

Klášterecké divadelní žně
Děsivý poditutul Smrtonosné mají letošní Klášterecké divadelní žně, které přinesou celý týden zajímavého ochotnického divadla. Podle pořadatelů se ale není třeba bát, neboť hrozí hlavně útoky smíchu a nákaza dobrou náladou. Žně v Domě kultury začínají v pátek 28. října otevřením výstavy Návod k použití Jiřího Koláře. V článku V pátek začíná v Klášterci smrtonovská divadelní smršť najdete kompletní program.

Retro bruslení
Zavzpomínat si časy dávno minulé můžete dokonce i na zimním stadionu. V sobotu 29. října od 20,45 hodin zve Správa sportovních zařízení města Loun na další Retro bruslení, které se ponese v rytmu retro hudby Michala Davida, Hany Zagorové a Jiřího Korna. Přichystané bude i osvěžení v podobě svařáku. Vstupné 35 Kč.

Hubertova mše
Hornisté z různých zemí zahrají na zámku v Klášterci nad Ohří tradiční Hubertovu mši, komorní hudbu pro lesní roh a loveckou hudbu. Koncert začíná v neděli 30. října od 16,00 hodin.

Svátek zdarma
Vstupné zdarma v den státního svátku 28. října - pro návštěvníky do 18 let nabízí zámek Stekník na Žatecku. Zámek je otevřen od 10,00 do 15,45 hodin, tuto neděli již naposledy.

Běh kolem jezera
Státní svátek můžete oslavit v pohybu, v pátek totiž startuje další ročníku Běhu kolem jezera Most. Pro běžce budou připraveny dvě trasy – 11 km kolem celého jezera a kratší 4,5 km v jeho okolí. Prezence probíhá od 9,30 hodin u kostela Nanebevzetí Panny Marie, start závodu je v 10,45 hodin. Pokud nemáte už zakoupení startovné, zřejmě ale neuspějete, protože web pořadatelů hlásí vyprodáno a na místě bude jen omezený počet startovacích lístků.

Oživlá strašidla
S turistickou sezónou se loučí také zámek Jezeří na Litvínovsku, který na sobotu a neděli chystá strašidelné prohlídky- od 11,00 do 15,00 hodin. Pro nebojácné dospělé a starší děti je připraven velký okruh zámkem (vstupné 100 Kč dospělí, 70 Kč děti), pro menší povede trasa sklepením (vstupné 40 Kč dospělí, děti 20 Kč). Pořadatelé upozorňují na možné problémy s parkováním a delší trasou na zámek.

Otevřená obora
O víkendu 29. a 30. října se turistům otevře obora Fláje v Krušných horách nedaleko Flájské přehrady. Vstup je povolen pro pěší a cyklisty jen po vyznačené trase (asfaltová komunikace Šumenské údolí - Zámecká křižovatka). Mapu najdete na vstupních branách Obory Fláje. Otevřeny budou od 10,00 do 15,00 hodin.

Foto: Zoopark Chomutov.