e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámek Stekník představí patrona země - svatého Václava

publikováno: 26.9.2018, kategorie: Památky, autor: Jana Zajíčková

Sdílet: facebook twitter google+

V den státního svátku – svátku české státnosti a sv. Václava v pátek 28. září se mohou návštěvníci zámku Stekník na Žatecku seznámit s příběhem našeho zemského patrona. Speciální zámecké kaple s barokním obrazem svatého Václava budou probíhat po celý den a doprovodí je historická hudba.

V prostoru zámecké kaple se nachází vyobrazení svatého Václava na velkém barokním plátně od významného malíře Ignáce Raaba (1715 -1787). Svatý Václav je zde vyobrazen s Paladiem země české. Tomu se tradičně připisuje zvláštní ochranná moc nad Českými zeměmi. Jedná se o kovový reliéf Madony s dítětem uchovávaný dnes ve staroboleslavském poutním chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Svatý Václav ho podle legendy dostal od své babičky, svaté Ludmily.

Povídání o svatém Václavu a Paladiu země české si můžete přijít poslechnout každou hodinu, kdy začínají prohlídky, od 10,00 do 16,00 hodin. Prohlídky v zámecké kapli doprovodní středověká a renesanční hudba flétnového kvarteta Kvafle. V pátek je navíc  vstup pro děti, mládež a seniory zdarma.

Foto: Zámek Stekník.