e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 28. až 30. září

publikováno: 26.9.2018, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Prodloužený zářijový víkend je ve znamení vinobraní, nejen v Kadani, ale i Třebívlicích a Míšni. K tomu přidáme houbový festival v Kalku nebo knedlíkový v Karlových Varech. A samozřejmě několik připomínek našeho patrona svatého Václava.

Svatováclavské vinobraní
Kadaňské vinobraní je tady už podevatenácté! V sobotu 29. září se můžete těšit na ochutnávku letošního burčáku, čerstvého vinného moštu a vína. Chybět nebudou prohlídky sklípku, cimbálovka k poslechu, originální fotobudka a bohatá tombola. Podrobný program najdete zde.

Habánkova rallye
Tradiční akce Docela velkého divadla v Litvínově se letos koná již po sedmnácté. Habánkova rallye se pojede v pátek 28. září, na svatého Václava, v Litvínově. Start je ve dvě hodiny odpoledne před divadlem. Podrobnosti v článku Drak Habánek zve děti a rodiče na automobilovou rallye

Kouzelná školka
Všechny děti, které milují Michala Nesvadbu a jeho Kouzelnou školku, jsou zvány v pátek 28. září od 14,00 hodin do letního kina Chomutova. Představení Michalovi mazlíčci je určeno pro děti od 2 do 9 let a Michal v něm představí své největší miláčky. 

Večer s permoníky
Prohlídková štola Lehnschafter v Mikulově na Teplicku pořádá v pátek 28. září program nazvaný Večer s permoníky. Začíná v 15,00 hodin otevřením štoly, v 17,00 hodin začíná komentovaná prohlídka, v 19,00 hodin prezentace o historii a současnosti štoly a ve 20,00 hodin o jejím zpřístupňování. Příběhy Záhady a tajemství štoly vás čekají na závěr v deset hodin. Program proložení hudební vystoupení.

Výlet Petrohradskem
Se sdružením Místa zblízka se můžete v sobotu 29. září vydat na výlet Petrohradskou kulturní krajinou. Exkurze bude procházet zaniklými i funkčními parky, přes zbytky středověkého hradu i komponovanou krajinu s velmi starými a hodnotnými stromy. K vidění budou pestré louky, bývalé obecní pastviny i místa, která byla kdysi průchozí a udržovaná, ale už jsou dlouho stranou zájmu a zarůstají venkovskou verzí “nové divočiny”. Projdete i Stebnem, Hájem Petra Bezruče a také přes romantickou vyhlídku, odkud je vidět téměř polovina hřebenu Krušných hor. Sraz ve 13,00 hodin na návsi v Petrohradě.

Odhalení busty
Na státní svátek 28. září dojde v Podbořanech u ZŠ T.G. Masaryka k odhalení prezidentovy busty. Začátek ve 13,00 hodin, vystoupí Big band konzervatoře Teplice a sbor ZUŠ Podbořany. V kostele Božího Spasitele se ve 14,00 hodin koná slavnostní bohoslužba.

Hurá na komíny
Netradiční akce, kterou je výstup na komíny v Žatci, se koná v pátek 28. září. U příležitosti 100. výročí vzniku samostatného Československa ji pořádá Chrám chmele a piva. Oslavy začnou ve 14,00 hodin na náměstí Prokopa Velkého před Chmelařským muzeem, kde dojde na vypouštění balónků v národních barvách. Současně členové Českého svazu komínářů vystoupí na komíny světově unikátních žateckých chmelových objektů a rozvinou státní vlajku a také vlajku královského města Žatce. Sledovat to můžete mimo jiné z radniční věže, která bude přístupná od 13,00 do 15,00 hodin zdarma. Ve 14,30 hodin je pro zájemce připravena komentovaná prohlídka městem po žateckých památkách zdarma. V restauraci Chrámu chmele a piva se bude točit pivo speciálně uvařené na 100. výročí vzniku Československa.

Kalecké houbobraní
Vášniví houbaři jsou zváni v sobotu 29. září do Kalku v Krušných horách na Chomutovsku. Od 14,00 hodin si na obecním sále v Kalku mohou prohlédnout výstavu fotografií hub, jejichž autorem je místní občan pan Miroslav Novosad. Povídat si o houbách na téma „Léčivé účinky hub“ přijde známý bylinkář a mykolog PaedDr. Jiří Roth, zajímavá určitě bude také ukázka výrobků mykorhizních hub - Symbiom. Kdo bude chtít, může si vyzkoušet svoje znalosti v  houbaření a opět budou k ochutnání houbové pokrmy. Pro každého účastníka bude také připraven malý dárek. Před touto akcí se můžete od 13,00 hodin zúčastnit svěcení opravené kapličky v Kalku. 

Paladium země české
V den státního svátku – svátku české státnosti a sv. Václava v pátek 28. září se mohou návštěvníci zámku Stekník na Žatecku seznámit s příběhem našeho zemského patrona. Speciální zámecké kaple s barokním obrazem svatého Václava a Paladiem země české budou probíhat po celý den od 10,00 do 16,00 hodin a doprovodí je historická hudba flétnového kvarteta Kvafle. V pátek je navíc vstup pro děti, mládež a seniory zdarma.

Svatomichaelská slavnost
Svatomichaelská slavnost v Litvínově se bude tradičně konat na státní svátek 28. září. Nabídne jarmark na náměstí, zábavný a vzdělávací program v parku za Docela velkým divdlem, sportovní festival ve Voigtových sadech a několik hudebních vystoupení včetně oblíbené popové kapely Mirai. Kompletní program najdete v článku Litvínov oslaví svého patrona svatého Michaela.

Poutní mše
Ke svátku svatého Václava se koná v Radíčevsi na Žatecku Svatováclavská poutní mše a varhanní koncert. Začátek v pátek 28. září ve 14,00 hodin.

Dny architektury
Osmý ročník celorepublikového festivalu Dny architektury, které mají za cíl přiblížit architekturu obyvatelům a hledat nová řešení pro města a obce, se uskuteční od 28. září do 4. října. Nabídne množství zajímavých výletů, přednášek a workshopů. Vybrali jsme pro vás tipy z Mostu, Podbřanska, Teplicka, Loun a Žatce, najdete je v dnešním článku.

Pohádkový les
Spolek VEEV zve děti v sobotu 29. září na Pohádkově strašidelný les. Start je mezi 17. a 19. hodinou od obecního úřadu v Petrohradě na Podbořansku.

Varhanní koncert
Spolek pro obnovu Ročova pořádá v neděli 30. září varhanní koncert v kostele Narození Panny Marie v Horním Ročově (pozor nikoliv klášterním kostele v Dolním). Po dlouhých desetiletích se rozezní zdejší rekonstruované varhany, na něž bude koncertovat Josef Hroch, zpěvem ho doprovodí Eliška Hrochová. Vstupné dobrovolné.

Ukončení sezóny
Město Most ukončí turistickou sezónu v neděli 30. září v areálu u děkanského kostela, spojený je se Dnem otevřených dveří na jezeře Most. Připravena je dlouhá (36 kilometrů) a krátká (16 kilometrů) trasa tradiční cyklojízdy, pro pěší budou připraveny dvě procházky v délce 6 a 12 kilometrů kolem jezera Most, kde návštěvníci najdou informační stanoviště. Cyklisté vyráží v 10,00 hodin, chodci o půl hodiny později. Areál kolem jezera bude otevřen do 14,00 hodin. V cíli čekají na účastníky drobné odměny, občerstvení, informace o plánu udržitelné mobility a nebude chybět ani stánek Cyklopointu se svou pumptrackovou dráhou.

Výročí švestkové dráhy
U příležitosti 120. výročí tratě Lovosice–Most, které se přezdívá Švestková dráha, můžete v sobotu 29. září 2018 vyrazit na projížďku mimořádným parním vlakem z Mostu do Ústí nad Labem a zpět a na vinobraní v zámeckém parku v Třebívlicích. Vlak tažený Papouškem vyjede v 8,30 hodin z Mostu přes Lovosice do Ústí n.L. a zpět se bude vracet ve 12,35 hodin. Jízdné v jednom směru - dospělí 90 Kč, děti 40 Kč.

Třebívlické vinobraní
Právě tímto vlakem se můžete dopravit do Třebívlic na Litoměřicku, kde se v sobotu 29. září koná vinobraní. Kromě degustace vín a burčáku vás čeká od 13,30 hodin bohatý kulturní program, v němž zahraje například cimbálovka a od 19,00 hodin kapela Mňága a Žďorp. Připraveny budou jízdy na koních pro děti, farma se zvířaty, pro dospělé vinařské soutěže. Vstup je zdarma.

Festival vína v Míšni
Také v Sasku už slaví vinobraní. Festival vína bude probíhat od 28. do 30. září v Míšni. Vinaři zaplní centru historického města, program doprovodí hudba a v neděli večer ohňostroj na Labi. Vstup zdarma.

Karlovarský knedlík
A když už jsme u těch dobrot – v Karlových Varech se v sobotu 29. září koná Karlovarský Knedlík Fest. Gurmánský festival bude probíhat v ulici T. G. Masaryka před budovou Becherplatz. od 10,00 hodin. Hrát bude hudba a ochutnávat se budou místní speciality – knedlík, pivo a Becherovka. Pro návštěvníky je připravena soutěž O nejlepší domácí přinesený knedlík (vyhlášení ve 14,15 hodin). Vstup je zdarma.

Divadelní blešák
V Docela velkém divadle v Litvínově se uklízelo a ty největší perly si teď můžete v pátek 28. září koupit na divadelním blešáku. Začíná ve 12,00 hodin, takže si pospěšte, než budou ty nejlepší divadelní suvenýry vyprodány.

Lyže na podzim?
Na horách už sice trochu napadlo, ale v Chomutově? Přesto se v sobotu 29. září na náměstí 1. máje koná Chomutovský pohár lyží a snowboardů. Můžete těšit na exhibiční závod ve snowboardingu a na lyžích, též na závod a trať pro amatéry a taky další doprovodný program pro veřejnost. Program začíná ve 14,00 hodin, dětský amatérský závod startuje v 15,00 hodin, exhibiční závody pak po 18. hodině. Afterparty bude probíhat v Kulisárně od 22,00 hodin.

Výroční koncert
V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě se koná v neděli 30. září od 18,00 hodin koncert k výročí založení Československa České nebe. Zazní na něm cyklus duchovních kantát o českých patronech a světcích pro sóla, sbor a orchestr s hudbou Jana Zástěry a texty Marie Dolistové. Vedle sólistů vystoupí soubor Collegium Hortense a Hudba Hradní stráže. Vstupné 150 Kč.

Křivoklání
Na hradě Křivoklát na Rakovnicku se o víkendu koná 24. ročník Křivoklání nebo-li rytířských slavností. Program v prostorách nádvoří hradu bude probíhat od pátku do neděle od 10,00 do 18,00 hodin.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Foto: Pixabay.com.