e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Závěrečný závod sezony autodromu zpestří akrobacie a rockový koncert

publikováno: 26.9.2017, kategorie: Sport, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Už tradičně nabízí mostecký autodrom při významných akcích bohatý a pestrý doprovodný program. Nemůže tomu být tedy jinak ani při vyvrcholení letošní sezony, jímž je závodní víkend The Most Grand Finale ve dnech 7. a 8. října. Diváci se mohou těšit například na leteckou akrobacii úspěšného účastníka světového šampionátu Red Bull Air Race Master Class Petra Kopfsteina nebo koncert hudební skupiny Rock Slaves.

Letecké akrobatické vystoupení nad areálem autodromu, stejně jako koncert kapely vyznávající žánr classic rock na cílové rovince velkého závodního okruhu diváci zhlédnou v neděli o polední pauze. Sobotní přestávka bude patřit sympatickým dívkám se vztahem k motoristickému sportu při finále celoroční soutěže Miss Grid. Zájemci si po oba víkendové dny mohou také objednat taxijízdy v upravených speciálech. „Nezapomněli jsme pochopitelně ani na nejmenší návštěvníky. Čeká je spousta zábavy, her, soutěží či naučná stezka na dětském dopravním hřišti. Všechny atrakce mají zdarma, domů si odnesou i drobný dárek,“ doplnila eventová manažerka společnosti Autodrom Most Michaela Rosenkranzová. 

Petr Kopfstein se o uplynulém víkendu při dalším závodu letošní sezony Red Bull Air Race nad areálem německého závodního okruhu Lausitzring blýskl druhým místem v kvalifikaci, po úspěchu v prvním kole ho ale ve čtvrtfinále vyřadil Španěl Juan Velarde. Lépe na tom byl další český zástupce, vedoucí závodník průběžného pořadí Martin Šonka. V Německu sice skončil bronzový, stále si však drží pozici celkového lídra v této královské letecké disciplíně.

Hlavním závodem říjnového víkendu bude evropský pohár cestovních vozů FIA European Touring Caru Cup (ETCC), kde má Česká republika želízko v ohni a průběžného lídra seriálu, skvělého jezdce Petra Fulína. Po posledním závodním víkendu v belgickém Zolderu ale nepřekypuje optimismem. Zradila ho totiž převodovka jeho Seatu Leon Cup Racer. 

Do prvního závodu tak musel Petr startovat z posledního místa. I když se postupně probojoval až na pátou příčku, cíl kvůli opakované technické závadě neviděl. Více radosti přinesl druhý závod. Opět z posledního místa na roštu se Petr systematicky propracoval až na stupně vítězů, když cílem projel jako třetí. Před závěrečným kláním na mosteckém autodromu stále drží vedení v průběžné kvalifikaci s náskokem šesti bodů na druhého Švýcara Christjohannese Schreibera. Těsně za ním, o jeden, respektive dva body následují Maďar Norbert Nagy a Igor Stefanovski z Makedonie. Každý z této čtveřice se po druhém nedělním závodě v Mostě může radovat z titulu. Bude to tedy velmi napínavá a vzrušující podívaná až do úplného konce. 

Divácky zajímavé budou i vložené závody. Mezinárodní seriál závodů Porsche GT3 Cup organizuje německý výrobce proslulých sportovních vozů. Mostecký závod je sedmým, zároveň závěrečným letošní sezony. Za zhlédnutí určitě stojí série Twingo Cup, která představuje jedinečnou možnost pro mladé začínající jezdce, jež přestupují z motokár do světa velkých okruhů. Diváci dále uvidí sérii Haigo ADAC, která zahrnuje souboje formulových i cestovních vozů bývalého Poháru míru a přátelství socialistických zemí, a jízdu pravidelnosti FAS AČR. O vítězi v ní nerozhoduje pořadí v cíli, tuzemští jezdci na továrních speciálech i ve vozech individuálních konstrukcí mají za úkol zajet pokud možno stejný čas ve dvou měřených kolech.