e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Cenu Jirky získal věhlasný entomolog

publikováno: 26.9.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Eva Dušková

Sdílet: facebook twitter google+

V rámci zářijové Hornické pouti v Jirkově byl oceněn výjimečný obyvatel Jirkova, poprvé s křestním jménem Jiří. Jiří Voříšek. Z rukou Petra Spáleného převzal kromě gratulace dřevěnou Cenu Jirky, kterou město Jirkov uděluje již několik let lidem, kteří přispěli k rozvoji Jirkova či vykonali záslužný čin. Věcný dar mu poté předal starosta Radek Štejnar.

Pan Voříšek je světoznámým entomologem, sběratelem tesaříků a mandelinek. Od sedmdesátých let žije v Jirkově, díky svému koníčku procestoval Evropu, Asii a Austrálii. Vlastní velmi rozsáhlou sbírku mandelinek, která čítá desetitisíce exemplářů, mezi nimi i vzácné druhy. Zasloužil se o několik desítek nálezů nových druhů hmyzu. Svou úžasnou sbírku tesaříků umístil nedávno do Přírodovědného muzea v Londýně.

Kandidáty na Cenu Jirky navrhuje veřejnost, vybírá porota. Cenu Jirky tvoří místní umělec Josef Šporgy. Uděluje se již od roku 2007. Jako první ji dostal Jiří Fencka, který po zkušenosti s rakovinou organizuje na Chomutovsku a v okolí sbírky pro Nadaci pro transplantaci kostní dřeně. Loni ji získala Eva Steinbachová - práce s dětmi a mládeží i se seniorkami, volejbal a sborové zpívání. V roce 2011 odcházel z podia se soškou v ruce Josef Kozler, který se dlouhodobě aktivně věnoval sportu a dovedl jirkovský volejbal do prvoligových soutěží. 2010 - Jaroslav Cinybulk - práce s dětmi a mládeží. 2009 - Alena Kollerová - aktivní práce v Seniorklubu. 2008 - Miroslav Klůc - bezpříspěvkové dárcovství krve.