e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Izraelští novináři objevují krásy Žatce

publikováno: 26.9.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Vlastimil Huttig

Sdílet: facebook twitter google+

V neděli 23. září přijelo do ČR sedm izraelských novinářů, za doprovodu Lukáše Přibyla, nového ředitele Českého centra v Tel Avivu. Nejprve zavítali do Žatce, poté odjeli do Karlových Varů a v týdnu odjedou do Prahy. Účelem cesty je provést zástupce médií z Izraele po zajímavých destinacích v ČR, které mají navíc spojitost s židovskou historií.

Město chmele kromě dalších historických památek a Chrámu chmele a piva a jeho věže nabídlo k prohlídce židovskou synagogu a židovský hřbitov a připomnělo významný příběh Československa o letecké pomoci v roce 1948, kdy ze žateckého vojenského letiště byla zajišťována pomoc novému židovskému státu. „Přímo v kapli na hřbitově jsme hostům promítli náš 15minutový dokumentární film, kde o leteckém mostu z roku 1948 hovoří pamětníci, a který je prvním dílem seriálu Židé na Žatecku,“ sdělil Petr Šimáček, zástupce žateckých rodáků. Tento projekt prezentovali při předloňské návštěvě v Izraeli společně se zástupci Nadačního spolku Saaz/Žatec a Židovské obce Teplice.

Večer se hosté setkali v Karlových Varech také se starostkou Žatce Zdeňkou Hamousovou. „Tato návštěva novinářů jistě přispěje k rozvoji turistického ruchu mezi ČR a Izraelem, a také konkrétně také k prezentaci našeho města,“ uvedla mj. starostka, která na následné tiskové besedě zodpovídala četné dotazy přítomných zástupců médií. Předseda Nadačního spolku Saaz/Žatec – Otokar Löbl izraelské novináře podrobně seznámil s dalšími plány v rámci projektu Židé na Žatecku, kdy se bude pokračovat v pořizování dokumentárního filmu výpovědí pamětníků o životě Židů v Žatci a také v přípravě vzniku nového Česko-německo-židovského muzea v Žatci.