e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Po Chomutově se prochází bezhlavý mnich. Pátrejte po jeho stopách

publikováno: 26.8.2014, kategorie: Vzdělávání, autor: eChomutov.cz

Sdílet: facebook twitter google+

Každé správné město s historickými památkami má také svou temnou legendu. Někde se objevuje na hradbách bílá paní, jinde loupeživý rytíř. V Chomutově již několik staletí podle legendy obchází centrem města bezhlavý mnich, který oznamuje blížící se ohrožení. Zkuste ho hledat při svých toulkách historickým centrem města, zavede vás třeba na Mnišský dvoreček.

Tajemný přízrak podle staré pověsti bloudí centrem Chomutova od konce 16. století, kdy Bohuslav Felix z Lobkovic a Hasištějna nechal do objektu dnešní radnice zaživa zazdít mnicha. Zazděný nešťastník dodnes nemůže najít klid a smutně obchází městem. Legendy vypraví, že přízrak mnicha nesoucího si svou hlavu podpaží se objevuje ve chvíli, kdy městu hrozí neštěstí. Chomutov se tak zařadil k významným evropským městům, která rovněž mají svého smutného zvěstovatele tragédií. 

Po mýtickým přízraku byl pojmenován i takzvaný Mnišský dvoreček, jedno z nejpůsobivějších míst v budově radnice. Na tomto malém čtvercovém prostoru pod širým nebem, který je obehnán zdmi zbývajících pater, je stále rozpoznatelný kamenný reliéf, jenž silně připomíná ztrápenou duši v mnišské kutně se sťatou hlavou v podpaží. Mnišský dvoreček tak svým návštěvníkům nabízí přitažlivou kombinaci romantiky a temného mrazení v zádech. Dvoreček si můžete navštívit v rámci prohlídky expozice oblastního muzea v prostorách radnice.

Chomutov má v centru města další nádherné památky. Například kostel sv. Kateřiny na náměstí 1.máje se řadí mezi nejstarší raně gotické církevní stavby v Evropě.  Tato nejvzácnější chomutovská stavba vyrostla v místech původně panského dvorce chráněného vodním příkopem, který roku 1252 přešel do majetku řádu německých rytířů.

Dnešní galerie Špejchar zasahující do náměstí 1. máje byla vystavěna na okraji jezuitského areálu v rozmezí let 1590-1613 a před dokončením sousedního kostela svatého Ignáce sloužila jako prvotní modlitebna Tovaryšstva Ježíšova. Je nedílnou součástí jezuitského areálu zaujímajícího prostor od dnešní Ruské ulice až k řece Chomutovce byla vyjma Kostela svatého Ignáce a objektu Špejcharu i kolej a gymnázium. Více zde.