e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 28. až 30. srpna

publikováno: 26.8.2009, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední prázdninový víkend nabídne tolik akcí, že by vystačily na několik víkendů. Na své si přijdou třeba hudební fandové – koná se hned několik festivalů a slyšet můžete třeba Nazareth, Hop Trop, Krucipüsk ale i pozounisty. Nejmasovější akce se zřejmě chystá v Kadani – tradiční Císařský den. Motoristi zas jistě zamíří na vrcholnou akci na mosteckém autodromu Czech Truck Prix.

Císařský den
Historická slavnost, která připomíná návštěvu císaře Karla IV. v Kadani v roce 1367, zakončí prázdniny v tomto historickém městě. Program zaplní zejména Mírové náměstí. V sobotu se v deset hodin otevře velké tržiště, kde budou předvádět řemeslníci své umění a prodávat své výrobky. Ve dvě hodiny odpoledne „dorazí“ sám císař a udělí městu práva. Program završí ve 20,00 hodin velké ohňové divadlo zakončené ohňostrojem. Ve Smetanových sadech se v 17,00 hodin uskuteční rytířský turnaj na koních.

Trubačský festival
Pozounisty z Čech i Německa budou hostit Krušné hory. Festivalu pozounových sborů se koná ve dnech 29. a 30. srpna v Zinnwaldu, Cínovci a Bohosudově. Koncerty můžete slyšet v tamních kostelích. V sobotu od 16,00 hodin v německém a od 18,00 hodin v českém Cínovci. V neděli se v devět hodin koná mše v Bohosudově a po ní vystoupí soubory před radnicí. V 15,00 hodin začíná koncert duchovní žesťové hudby v poutním kostele v Bohosudově.

Obnaženi
Zajímavým způsobem bude zahájena v kostele svatého Ignáce v Chomutově výstava nazvaná Obnaženi, na níž se představí regionální umělci Jitka Kůsová, Dan Černý, Šporgy a Jana Nurslauerová. Vernisáž začne v sobotu 29. srpna od 19,30 hodin a o hodinu později shlédnete tři drobná představení Freedom of Speech, Come To My Body a Entertainment. Výstava potrvá do konce září a představuje sochy, loutky, grafiky a kresby a malby.

Folková Ohře
Horní Hrad u Stráže nad Ohří hostí poslední víkend v srpnu tradiční folkový festival, který pořádá agentura Dronte. Uslyšíte řadu folkových skupin, od téměř neznámých až po jména jako Strašlivá podívaná, Ginevra, Asonance či Hop Trop. Kromě toho je ale připraven i bohatý doprovodný program a občerstvení. Přespání v podhradí ve vlastním stanu je možné. Hrát se začíná v sobotu dopoledne a program pokračuje i v neděli až do vystoupení Hop Tropu v 16,30 hodin. Kompletní program zde

Country fest 2009
Podobný žánr zazní také v atriu SKKS Chomutově. V neděli 30. 8. od 14,00 hodin zahrají kapely Makovec, Album, Zmatek, Minaret, Wodboku a další.

Studánkové putování
Sdružení Středohoří sobě pořádá v sobotu 29. srpna ve spolupráci se Švestkovou dráhou kulturně historickou exkurzi s krycím názvem Studánkové putování. Spolu s dr. Vítem Honysem si prohlédnete řadu zajímavých chátrajících památek – třeba zámek v Libčevsi, poutní kostel v Lahovicích a také několik studánek. Na závěr vás čeká prohlídka biofarmy, moštárny a pálenice v Chrámcích. Sraz je v devět hodin na nádraží v Libčevsi, nebo v 10,45 hodin u kostele na návsi v Libčevsi (podle toho, odkud pojedete). Výlet měří 13 kilometrů. Podrobnosti na http://www.ceskestredohori.cz.

Rock pro kostel
Desáté pokračování festivalu Rock for Church nebo-li ChurchIII se koná ve Vroutku na Podbořansku. Festival začíná v pátek v 16,00 hodin. Hlavními hvězdami budou večer třeba Tata Bojs, Krucipüsk, Visací zámek a Kurtizány z 25. avenue. V sobotu vše pokračuje s kapelami jako Suppert Lesbiens, Gaia Mesiah či s Kamilem Střihavkou. Kromě hlavního podia je připraveno i DJ's Stage. Vstupné na místě na celý víkend je 550 korun, jednodenní 350 Kč. Více na http://www.rfch.cz/.

Rock na zámku
Další rocková noc se bude konat na zámku Korozluky na Mostecku. Akce nazvaná Co krok to rock se koná u příležitosti korozlucké a lužické pouti. Hrát budou revivalové kapely Beatles (The Bacwards) a Doors. Koncert v zámeckém areálu začíná v pátek 28. srpna v 19,00 hodin. Vstupenky stojí 250 korun.

Cumbajšpíl
Dalším místem, kde bude znít hudba, je Městský park v Chomutově. Šestý ročník nezávislého festivalu, který představuje kapely z české i německé strany Krušných hor začíná v pátek 28. srpna i v sobotu 29. srpna v 16,00 hodin. Hrát se bude na vícero podiích a a představí se víc jak dvacítka kapel. Kromě toho můžete v sobotu v osm večer vidět českou premiéruexperimentálního filmu Reverse Angle. Na všechny koncerty i doprovodné akce je vstup zdarma. Kompletní program na webu pořadatalské organizace Kuprospěchu.

Světové hvězdy na Kyselce
Letní amfiteátr Kyselka v Bílině, který už dokázal přitáhnout řadu známých hvězd, hostí poslední prázdninovou sobotu dvě legendy rockové hudby – kapelu Nazareth a Kena Hensleyho, člena Uriah Heep. Hrát budou samozřejmě i české kapely. Vstupenky na místě stojí 890 korun. Více v článku Luďka Svobody v rubrice Volný čas.

Filmový festival
Podeváté se v Litoměřicích koná filmový festival Film Fatal. Promítat se bude od pátku do neděle v letním kině i ve zdejší hospodě, knihovně a také v kině Máj. Poditutlem přehlídky je Francounská klasika a noirová inspirace napříč kinematografií. Uvidíte filmy české i evropské provenience. Program hledejte zde.

Noční prohlídky na zámku
Zámek Velké Březno na Ústecku pořádá letošní poslední noční prohlídky. Romantické zámecké interiéry si můžete prohlídnou v sobotu od 21,00 hodin. V neděli pak čeká děti poslední z řady hraných pohádek konaných o prázdninách v rámci malého festivalu pohádek. Od 14,00 hodin to bude Kdo z koho, aneb žonglérské varieté Divadla Komedianti na káře Brno.

Pouť ve Smolnici
O víkendu se ve Smolnici na Lounsku koná pouť. V sobotu večer nebude chybět tradiční pouťová zábava. Začíná v půl deváté v areálu chovatelů. Pohádka na zámku Zámek Klášterec nad Ohří pořádá v neděli 30. srpna loutkové představení v podání souboru Karla Matěje Kopeckého. Začátek na nádvoří zámku je v 15,00 hodin. O dvě hodiny později zahraje kapela Hnedle vedle.

Pivní pětiboj
Soutěž o největšího pivního borce roku 2009 se koná v rámci Country festivalu v Modlanech na Teplicku, v areálu tamního Baníku. Country festival začíná v pátek 28. srpna ve čtyři odpoledne a zahrají kapely Ztracená karavana, Album a také Yvonne Přenosilová. Pivní pětiboj startuje již v půl čtvrté. Pravidla najdete na http://www.obecmodlany.cz

Czech Truck Prix
Vrchol sezóny má před sebou Autodrom v Mostě. O víkendu se tam jedou závody tahačů, doplněné dalšími soutěžemi – třeba Octavia Cupem, závodem Renaultů. Hlavní závody trucků startují v sobotu i neděli cca v půl druhé a po čtvrté hodině. Vstupenka na celý víkend stojí pětistovku.

Myslivecké setkání
V sobotu 29. srpna se v Mikulově v Krušných horách koná setkání myslivců a přátel krušnohorské přírody. Na programu je například koncert lovecké hudby v kostele Sv. Mikuláše, slavnostní průvod, ukázka vábení zvěře, řezbářských prací a ukázky sokolničení. Vše vypukne ve 13,00 hodin a večer se koná myslivecká zábava.¨

Letní promítání
Filmy pro děti i dospělé můžete zdarma vidět v neděli 30. srpna na Prvním náměstí v Mostě. Promítat se bude na velkoplošné obrazovce, od 17,00 hodin animovaný film Madagaskar 2 a od 19,00 hodin komedie Vy nám taky, šéfe.

Nezapomeňte, že další akce v mnoha městech kraje jdete v rubrice PROGRAMY.