e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Sedmičková výstava v Teplicích

publikováno: 26.7.2017, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Výstava, která připomene hned několik kulatých výročí souvisejících se vznikem a existencí teplického muzea, se otevře ve čtvrtek 27. července na zámku v Teplicích. Je součástí oslav 120 let existence tohoto muzea v lázeňském městě. Velká výstava se pak chystá na podzim letošního roku.

Výstava je věnována výtvarníkovi a muzejníkovi Antonínu Lábrovi u příležitosti jeho nedožitých stých narozenin. V teplickém muzeum působil mezi lety 1947 až 1977. 

V letošním roce si Regionální muzeum v Teplicích připomíná 120. výročí otevření a 70 let působení na teplickém zámku. Teplické muzeum navazuje na tradici sahající k roku 1894, kdy se ustavila Muzejní společnost a 7. prosince 1897 vystavila ve Školní ulici č. 17 své sbírky. Zde muzeum sídlilo do roku 1905 a pak se přestěhovalo do Živnostenského domu ve stejné ulici (dnes budova Okresního archivu). V roce 1945 muzejní sbírky přešly do správy místního národního výboru, který dal muzeu v roce 1947 do užívání budovu teplického zámku. 

Sedmičkové bude i zahájení výstavy, naplánované na 27.7.2017 v 17,00 hodin. Otevřena bude ve výstavní místnosti teplického zámku do 17. září. V rámci oslav chystá muzeum výstavu nazvanou XXL, kde budou prezentovány ty největší muzejní skvosty ze všech oddělení teplického muzea. Můžete se těšit na exponáty z přírodovědných sbírek, archeologické nálezy, nejrůznější předměty z historických sbírek a nejvzácnější knihy ze sbírek muzejní knihovny. Otevře se v listopadu.