e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kadaňský klášter kandiduje na cenu Památky děkují

publikováno: 26.7.2016, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Obnova františkánského kláštera v Kadani, přesněji objevy restaurátorů na stěnách kostela Čtrnácti svatých pomocníků, se uchází o cenu veřejnosti v soutěži Památky děkují. Kadaň je jediným nominovaným kandidátem z Ústeckého kraje. Podpořit ji můžete i vy.

"V kategorii obnova památky a restaurování jsme se ocitli díky práci a snahám Lukáše Gavendy, akad. mal. Markéty Pavlíkové a prof. Karlu Strettimu s týmem restaurátorů AVU. Ti přišli na to, že v klášterním kostele se pod omítkou s malbami ze 17. století skrývají malby ještě o dvě století starší," vysvětlila Tereza Gvoždiáková, ředitelka organizace Kulturní zařízení Kadaň.

Malby znázorňovaly postavy čtrnácti svatých pomocníků identifikovaných latinskými popisy a korunu nesenou anděly, pod níž byl šedavý rozvilinový ornament. Pod touto – značně uvolněnou – vrstvou však byly ještě starší malby s řadou klečících mužských postav příslušníků rodu Fictumů na zelenavém pozadí a s torzy nápisů, díky nimž je bylo možné přibližně datovat ke konci 15. století. Jde tak o nejstarší dochovanou nástěnnou malbu v Kadani.

Restaurátoři a historici řešili otázku, jak zachovat a nepoškodit obě vrstvy. Právě jejich vzájemná spolupráce je podle návrhu na cenu hodná ocenění. Pokud chcete Františkánský klášter v Kadani podpořit, můžete si více přečíst a hlasovat zde.