e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nová služba pro návštěvníky má ochránit zvířata chovaná v zooparku

publikováno: 26.7.2011, kategorie: Zajímavosti, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

Od minulého čtvrtka mohou návštěvníci Podkrušnohorského zooparku využít nové automaty na krmné směsi. Automaty s granulemi určenými pro vybrané druhy zvířat jako jsou ryby a ptáci žijící na rybníku najdou nově na terase Kamenného rybníka a v průchozí voliéře vodních ptáků.  Umístění automatů přímo u expozic zvířat má zabránit krmení nevhodnými potravinami, které mohou zvířatům způsobit zdravotní komplikace.

Zároveň od stejného data končí vydávání sáčků s krmením výměnou za suché pečivo. Krmení si zájemci mohou nadále na pokladnách zakoupit. Stále ale platí, že je určeno pouze pro domácí zvířata.

Množství návštěvníků nosí přes přísný zákaz do areálu suché pečivo a jiné „dobroty“, kterými chce přilepšit nejen vodním ptákům a domácím zvířatům ale i sobům či losům.  Laik si vůbec nedovede představit, co způsobí příjem většího množství pečiva v žaludku zvířat. Řídká kaše začne nekontrolovatelně kvasit, zahubí původní mikroflóru žaludku a produkuje jedovaté zplodiny, které zvíře otráví. Mnoho návštěvníků je hrubých a vulgárních na zaměstnance zoo, kteří je upozorní, že krmení doneseným krmením je zakázáno a zvířatům škodí.

Věříme, že nové automaty přispějí ke zkvalitnění služeb a ochraně zdraví zvířat.