e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výtvarné workshopy v galerii

publikováno: 26.6.2016, kategorie: Vzdělávání, autor: Ivana Bonaventurová

Sdílet: facebook twitter google+

V úterý 28. 6. pořádá Galerie Radniční sklípek Litvínov, SOŠ Hamr-Litvínov a pražská spol. Elpida dva výtvarné grafické workshopy. Dopolední část od 10 do 12 hodin je určena pro školy, odpolední od 13 do 15 hodin pro veřejnost. Na obou workshopech - v rámci výstavy Klauzury - společně vytvoříme plakát...

Současně nabízíme mezigenerační setkání a seznámení s filozofií společnosti Elpida, která se věnuje seniorům a novým pohledům na téma stáří. To vše pod heslem: Buďte zvědaví, nebudete brzo staří!

Dopolední i odpolední workshop bude patřit tvorbě plakátu z recyklovaného materiálu (papír, textil, dráty, polystyren, provázky, přírodní materiály, plech ad.), minimální formát A2 - maximální formát A1. Čeká nás také hra s písmeny, použijeme různé výtvarné postupy - koláž, asambláž, kresba, perforování, protrhávání, prořezávání, proplétání, kombinované techniky. Veškerý materiál bude zajištěn.
 Nejen studenti a senioři, ale všichni společně vytvoří tvůrčí vzájemně promíchané skupiny. Odpolední workshop a setkání se členy spol. Elpida je vhodné také pro maminky s dětmi na mateřské dovolené.

Výsledným výstupem by měly být plakáty, které využijeme např. pro prezentaci/instalaci v domech seniorů apod. Věříme, že dalším přínosem bude osobní pocit smysluplně stráveného času, znovuobjevené vzájemnosti a poznání nových souvislostí v opomíjené oblasti mezigeneračních vztahů.   

Workshopy jsou určeny pro všechny věkové kategorie. Těšíme se na vás!

Vstupné: 10, 20 a 30 Kč.

----------

Proč workshopy v rámci výstavy Klauzury?

Střední odborná škola Litvínov – Hamr obor Grafický design představuje na výstavě v Galerii Radniční sklípek v Litvínově Klauzurní práce 2015/2016. Studenti 3. ročníku měli předem dané téma: Vizuální styl ReFestivalu Old’s Cool. Realizovat v galerii tvůrčí workshopy vyplynulo zcela spontánně z koncepce cyklu Open forum v galerii, protože téma a zpracování je natolik nosné a jedinečné, že jsme rozhodli seznámit a spojit všechny subjekty dohromady a představit je veřejnosti.

Co je „refestival“ a nezisková organizace Elpida?

ReFestival Old’s Cool je koncipován jako velkolepá oslava Mezinárodního dne seniorů a představuje autorské mezigenerační projekty vytvořené přímo pro festival. Pořadatelem festivalu je obecně prospěšná společnost Elpida (www.elpida.cz), jejímž cílem je především aktivovat, vzdělávat a bavit seniory, ale také propojovat generace a pohnout veřejným míněním ve prospěch stáří. ReFestival tradičně představuje mezigenerační projekty, inspirativní seniory, legendy, kapacity, vzory i velké životní příběhy, iniciuje mezigenerační spolupráci a zapojuje seniory přímo do realizace vybraných projektů.

Nelehkým úkolem studentů SOŠ Hamr-Litvínov tak bylo zpracování komplexního řešení propagačních materiálů a programu pro 4. ročník pražského festivalu Old's Cool. Součástí zadání je návrh grafiky pro tiskoviny i prostorové propagační prostředky. Studenti v rámci úkolu řešili nejen samotný návrh, ale i jeho přípravu pro tisk a následnou realizaci. Připravili logo, plakát, program a netradiční předmět.

Nejen tyto výsledné práce uvidíte na výstavě, ale i workshopech, v Galerii Radniční sklípek do 16. července 2016.