e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ikony Martina Damiana září v Galerii Giacomo na zámku Duchcov

publikováno: 26.6.2014, kategorie: Výstavy, autor: Marian Hochel

Sdílet: facebook twitter google+

Ikony jsou jedním z charakteristických projevů tradičního křesťanského umění. Ve světě pravoslaví se jedná o obrazy s náměty Krista a svatých, vytvořené v duchu východní či byzantské tradice vždy v souladu s dogmaty Písma svatého. V duchcovské zámecké galerii jsou vystavovány vůbec poprvé a i pro moderního člověka 21. století mohou být podle jejich tvůrce Martina Damiana, bývalého kapucínského mnicha, „oknem do nebes“. Vidět je můžete do konce prázdnin.

Tvůrci ikon bývali mniši vzdělaní v teologii či ve svatých vědách. Jejich duchovní a malířské vzdělání trvalo léta, než se při tvorbě ikon naučili řídit ustanovenými ikonografickými pravidly. To umožňovalo všem věřícím „přečíst si“ každou ikonu jako knihu - duchovní obraz, zhmotněný takto výtvarnými prostředky, měl být slovem, posvátným a všem srozumitelným. I proto nese výstava ikon na zámku Duchcov příznačný název „Slovo jako obraz“. 

V prostorách zámecké Galerie Giacomo je instalováno 30 ikon s motivy christologickými, mariánskými i dalších světců. Výstava dokumentuje několikaletou tvorbu ikonopisce Martina Damiana (1973), absolventa oboru teologie a spirituality zasvěceného života na Teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Damianova estetika je prostoupena dílem Theofana Greka (1340–1410) a Andreje Rubleva (1360–1430), v jejichž mistrovském výtvarném projevu autor čerpá umělecké inspirace i cenné poznatky. Bývalý člen Řádu menších bratrů kapucínů pořádá kurzy ikonopisectví a své práce vystavuje v České republice i v zahraničí. Na výstavách obeznamuje návštěvníky s technikou tvorby ikon, jejich historií i výtvarnými a duchovními specifiky. 

Na otázku, jak se dostal k ikonopisectví, autor odpovídá: „Během svého působení v Řádu menších bratří kapucínů jsem pocítil touhu vytvořit ikonu Krista. Ale jen jednu a pro sebe. Tak jsem se pustil do díla. Nicméně po jeho dokončení začali za mnou přicházet bratři z kláštera a prosili mě, jestli bych jim také vytvořil ikonu k meditaci. Jeden chtěl kříž, další chtěl ikonu Svaté rodiny a tak to pomalu vzniklo, že jsem se začal víc a víc zajímat o způsoby tvorby, seznamoval jsem se s ryze přírodními materiály, teologií a historií ikon.“

Co Damiana na ikonopisectví nejvíc fascinuje? „Tvorba a to, když vidím, jak ikona mi pomalu vzniká pod rukama. Samotné nanášení barev je jako propracování se ke světlu. Ikonopisec totiž začíná tvořit nejtmavšími odstíny a přechází až k těm nejsvětlejším barvám. Na ikonách nejsou zobrazovány stíny, ale jsou tvořeny tak, aby pozorovatel měl dojem, že z nich samotných vychází světlo.“  

Podle Damiana mohou být ikony zajímavé i pro moderního člověka v 21. století. „Ikony nejsou v první řadě výtvarným počinem, ale především výsledkem duchovního života. Jsou to tedy duchovní obrazy a myslím si, že svou podstatou mají co říci dnešnímu člověku. Mám dojem, že lidé dnes mají větší vztah k duchovním obrazům různých východních filozofií a náboženství, jako je například budhismus. Nicméně jsou i tací, které oslovují právě ikony i svou podstatou, protože z duchovního hlediska se jedná o okna do nebe, kterými může proudit požehnání na obyvatele domů, kde jsou ikony umístěny,“ uzavírá autor. 

„Výstava Martina Damiana je prvním výstavním projektem svého druhu se sakrální tematikou v duchcovské zámecké galerii a v kombinaci s osobností Giacoma Casanovy, která je na zámku Duchcov připomínána, by mohla působit poněkud provokativně. Věříme, že i z tohoto důvodu si najde řadu příznivců. Letní měsíce nebyly pro instalaci ikon vybrané náhodou, načasování výstavy ovlivnila symbolika. Ikony svým masivním zlacením prozařují prostory zámecké galerie, stejně jako letní slunce prozařuje svými paprsky zemi i lidskou mysl,“ uvedl kastelán zámku Marian Hochel.

 

Výstava „Slovo jako obraz – Ikony Martina Damiana“ byla v galerii zámku Duchcov zpřístupněna v pátek 6. června 2014 u příležitosti 20. ročníku Casanovských slavností. Damianovy ikony mohou návštěvníci shlédnout na zámku Duchcov do 31. srpna 2014 denně kromě pondělí od 10,00 do 17,00 hodin, vstupenky ve výši 20 Kč jsou k zakoupení v pokladně zámku.