e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 28. až 30. května

publikováno: 26.5.2021, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tipy na víkend jsou zpátky! Turistická sezóna se rozbíhá a my konečně máme čím naplnit oblíbené tipy na nadcházející víkend. V naší nabídce nechybí programy ke dni dětí, divadlo a hudba pod širým nebem, noc kostelů i sport.

Sezóna chmele
V sobotu 29. května v 10,00 hodin bude zahájena nová turistická sezona ve Chmelařském muzeu v Žatci. První tři návštěvníci obdrží malý dárek. 

Pohádkový les
Po roční přestávce chystá Dům dětí a mládeže Paraplíčko Jirkov další pohádkový les, tentokrát zaměřený na americké pohádky. Výprava za velkou louži se koná na zámku Červený Hrádek v sobotu 29. května. Kvůli pandemické situaci je nutné si účast předem zarezervovat. Registrace je určena pro jednu rodinu nebo pro ucelenou skupinu osob, které se spolu stýkají. V cíli čeká děti opět odměna, pro všechny bude v zámeckém parku připraveno ohniště na opékání buřtů.

Dětský den a čarodějnice v jednom
V sobotu 29. května od 15,00 se koná dětský den v areálu SK Viktoria Ledvice na Bílinsku. Čeká vás bohatý sportovně-zábavný program s animátory DanceMission. Po skončení bude následovat opékání buřtů a upálení čarodějnice. 

Ohřecká Osmička
V neděli 30. května se běžci a turisté postaví na start první etapy sportovně-běžeckého seriálu Dolním Poohřím. I letos je čeká osm etap, na nichž budou sbírat ústřižky do slepé mapy regionu. Připojit se můžete v 10,00 hodin v lázních Evženie v Klášterci nad Ohří. Podrobnosti se dočtete zde.

Hudba do ulic
V pátek 28. května vrcholí v Teplicích program, připravený studenty Konzervatoře Teplice. Živá vystoupení si můžete užít v ulicích města, v pátek od 14,30 hodin  se bude hrát na terase Krušnohorského divadla.

Divadelní léto na Hněvíně
Už druhým víkendem pokračují divadelní představení Městského divadla v Mostě na hradě Hněvín. Tento víkend vás pobaví kabaretní komedie Baron Prášil, hra 3 ženy a Gogolova klasika Hráči. Začátky představení v osm hodin.

Dětský den s Valdštejny
Na zámku Valdštejnů v Litvínově budou v neděli 30. května vítány děti na oslavě dětského dne. Herci Docela velkého divadla přichystali setkání se členy slavného rodu Valdštejnů, při němž se dozvíte něco z historie zámku i města. Děti mohou soutěži a vyhrát zlaté tolárky nebo si vyrobit něco v dílničkách. Děti v maskách dostanou odměnu. Zarezervujte si konkrétní časovou vstupenku na tel. 603 151 600. Vstupné 30 Kč.

Chléb, víno a hry
Program pro rodiny s výrobou chleba, ale také prohlídka kostela čeká návštěvníci v v rámci Noci kostelů v sobotu 29. května odpoledne v kostele svatého Vavřince v Želině na Kadaňsku. Mletí zrna, pečení placek a lisování vína proběhne před kostelem, uvnitř bude program, kde se děti dozvědí, jak přišly na svět včely a také vosy, proč křesťané v kostele jedí chléb a pijí víno, jak spí různá zvířátka a nakonec si své znalosti ověří v malém kvízu. Program je zdarma, přispět můžete do kasičky na obnovu kostela. Začátek ve 14,00 hodin, konec v 18,00 hodin.

Noc kostelů v Hrobu
Program noci začne v pátek 28. května v kostele Vzkříšení v 18,00 hodin, kde můžete slyšet od 19,00 hodin uskupení Hlasivky. V průběhu večera můžete vykonat pouť po osvětlených kapličkách v Hrobě, Křižanově, Verneřicích. Program trvá do 21,00 hodin.

Noc kostelů v Chomutově
Od 18,00 do 22,00 hodin bude v pátek 28. května otevřen kostel Nanebevzetí Panny Marie, kde se budou konat komentované prohlídky, mše svatá i koncert skupiny Madrigal (18,45 hodin). Madrigal vystoupí také v 18,00 hodin v kostele svatého Ignáce, který si můžete po celý večer prohlédnout ve svitu svíček. Od 19,30 hodin pak zde vystoupí sbor Hlahol. V kostele svaté Kateřiny vystoupí od 18,30 hodin pěvecké sbory Vox Cantabilis a od 21,30 hodin Anonym. 

Putování po kostelích
V Lounech je pro zájemce připraven na páteční večer zhruba sedmikilometrový okruh po sakrálních památkách. Průvodcovského slova se ujme pracovník Oblastního muzea v Lounech ThLic. Jaroslav Havrlant, ThD. Začíná se v 17,00 hodin u kostela svatého Mikuláše. Kratší verze této vycházky po centru města začíná tamtéž od 19,15 hodin.
Další tipy a otevřené kostely v celém kraji najdete na stránce nockostelu.cz.

Busking v podloubí
Do ulic Žatce se vrací hudba. V malebném podloubí na historickém náměstí Svobody, v čp. 9, se tento týden znovu bude hrát. Přijďte si poslechnout živou muziku, konkrétně kapely Minďa Band a Ogee/Duo Ramon. Začátek v 18,00 hodin, vstup zdarma.

Narozeniny s Fíkem
V sobotu 29. května slaví slavný čestný občan Maxipes Fík své narozeniny. Spolu s parťákem Píďanem pojedou na narozeninovou vyjížďku po Kadani. Přijďte ho pozdravit a popřát mu na jedno ze šesti míst, které navštíví v rámci své narozeninové cesty. Oslavenec vyrazí v 10 hodin ze Studentského náměstí, dále bude u kina Hvězda cca v 10,30 hodin, u Sportovní haly v 11,00 hodin a u DDM Šuplík v 11,30. Na dopravním hřišti bude okolo dvanácté hodiny a poslední zastávkou Maxipsa Fíka bude Nábřeží Maxipsa Fíka u jeho sochy v blízkosti orloje.

Foto: Město Kadaň