e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Prozkoumejte podzemí Krušných hor, štoly už jsou otevřené

publikováno: 26.5.2020, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Některé z prohlídkových štol, které návštěvníkům ukazují bohatou hornickou historii Krušných hor, už jsou od otevřené. Navštívit můžete štoly v Měděnci, od pondělí se přidaly také historické štoly Johannes a důl Mauritius na Karlovarsku. Od loňského roku jde o součást světového dědictví UNESCO.

Od 25. května je v provozu historická štola Johannes na Zlatém Kopci u Božího Daru, která se opět otevřela po osmi měsících. Pravidelné prohlídky zde budou probíhat každý den do 15. srpna 2020. Už od 16. století se zde dobývaly rudy cínu, železa, mědi a později zinku. Největším dolem revíru Zlatý Kopec — Kaff byl důl Johannes, který byl v provozu bez výraznějších přestávek od 16. století do 70. let 19. století s tím, že ještě ve 20. letech a znovu v 50. — 60. letech 20. století zde byl prováděn hornický průzkum. Jde o mimořádně zachovalý komplex historických důlních děl, ve kterém horníci vyrazili podzemní komory obrovských rozměrů, jaké lze i jinde ve světě vidět jen málokde. Vydat se můžete do podzemí na základní, nebo na velkou naučnou trasu. Základní prohlídky začínají každý den v 9,30 a 12,00 hodin, v úterý také od 14,30 hodin, velká trasa vychází každý den mimo úterý ve 14,30 hodin.

Ve stejný den byl zpřístupněn i cínový důl svatý Mauritius na Hřebečné. Návštěvníci zde mohou navštívit štolu Kryštof, jednu z nejstarších z celého dolu. Prohlídky začínají denně v 10,00 - 11,30 - 13,00 - 14,30 a 16,00 hodin a trvají asi hodinu. Vstupenky je možné si rezervovat on-line na webu Montanregionu, vzhledem k aktuálním opatřením je počet návštěvníků omezen na osm, a to v obou štolách. Koupíte-li si vstupenky do obou štol, získáte slevu 10 procent na vstupné do té druhé.

V Krušných horách můžete navštívit také prohlídkovou štolu na Měděnci u Klášterce nad Ohří, která je otevřena již od poloviny května.