e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jubilejní Beethoven: Kytary na zámku

publikováno: 26.5.2019, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Turné jubilejního 55. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena po krásných městech Ústeckého kraje pokračuje ve středu 5. června. Tentokrát zamíří do města porcelánu - Klášterce nad Ohří. V sále zámku nad řekou Ohří bude koncertovat Pražské kytarové kvarteto.

Pražské kytarové kvarteto bylo založeno v roce 1984 na Pražské konzervatoři. Soubor, složený z laureátů mezinárodních soutěží, si brzy získal přízeň publika doma i v zahraničí. Kvarteto je zváno na významné hudební festivaly (Pražské jaro, Paříž, Tel Aviv, Miami aj.), koncertovalo ve většině zemí Evropy, v USA, na Středním východě a absolvovalo stovky koncertů v České republice. Jeho interpretační umění je zaznamenáno na mnoha nahrávkách a inspirovalo řadu českých i zahraničních skladatelů ke zkomponování děl přímo pro tento soubor. Dalším zdrojem repertoáru jsou vlastní transkripce skladeb různých stylových období.

V sále kláštereckého zámku se kvarteto představí ve složení Marek Velemínský, Matěj Freml, Václav Kučera a Patrick Vacík. Během večera vás čekají skladby Maurice Ravela, ale i českých autorů Štěpána Raka či Zdeňka Lukáše. Koncert začíná ve středu 5. června od 19,00 hodin. Vstupenky budou v prodeji za 120 Kč na místě, senioři, děti a abonenti pořádající Severočeské filharmonie Teplice zaplatí polovinu.

Celé dění Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena můžete sledovat v květnu a červnu ve Speciálu Jubiljení Beethoven. Dalším zámkem, do nějž zavítá tento jedinečný festival, bude Duchcov. Na jeho nádvoří si budete moci vychutnat houslové umění Pavla Šporcla.