e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kadaňským klášterem provede Jan Hasištejnský

publikováno: 26.5.2017, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Do středověku se mohou vrátit návštěvníci Františkánského kláštera v Kadani, kteří přijdou na speciální prohlídky v rámci Muzejní noci. V pátek 2. června bude klášterem provázet sám Jan Hasištejnský z Lobkowicz. 500. výročí jeho úmrtí bude věnována i výstava, která potrvá až do září.

Jan Hasištejnský z Lobkowicz (1450 – 1517) byl významným mužem své doby. Nová expozice ho představí jako zbožného patrona kláštera, majitele panství, hejtmana žateckého kraje, poutníka a autora cestopisu. Na výstavě bude k vidění řada dobových artefaktů, doplněných o modely, fotografie a mapy. Zvláštní pozornost bude věnována náhrobku Jana Hasištejnského od významného renesančního sochaře Ulricha Creuze. Nudit se nebudou ani nejmladší návštěvníci, pro které budou připraveny tematické hry a pracovní listy.

Vernisáž proběhne 2. června v 17,00 hodin a bude ji provázet hudební vystoupení a stylové občerstvení. Na ni pak navážou tematické kostýmované prohlídky kláštera s Janem Hasištejnským z Lobkowicz v rámci festivalu muzejních nocí. Začínat budou od 19,00 do 22,00 hodin vždy v celou.

Výstava bude přístupná s průvodcem jako třetí prohlídkový okruh kláštera v obvyklé otevírací době (v červnu a září o víkendech od 10,00 do 17,00 hodin, ve všední dny od úterý do pátku vždy v 15,00 a 16,00 hodin, v červenci a srpnu od úterý do neděle od 10,00 do 17,00 hodin). 13. června se bude konat přednáška Lukáše Gavendy o této osobnosti. "Stýkání a potýkání, péče a zvelebování, hrdost i tvrdost. Takovými jednoslovnými výrazy lze charakterizovat dobu přelomu 15. a 16. století, o kterou v přednášce půjde," vysvětluje Lukáš Gavenda. Přednáška se bude konat v refektáři od 18,00 hodin. Výstava pak potrvá do 24. září.