e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Saturnin připomene čas kaváren a kabaretů

publikováno: 26.5.2016, kategorie: Divadlo a film, autor: Tereza Braumová/Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Městské divadlo v Mostě uvede v pátek 27. května poslední předprázdninovou premiéru sezony 2016 – dramatizaci slavného humorného Jirotkova románu Saturnin v režii Martina Vokouna, který v Mostě režíroval Tajemný hrad v Karpatech. Saturnin patří dlouhodobě mezi nejčtenější a nejoblíbenější humoristické knihy.

Je přitažlivý pro svěží i bláznivý anglický humor a jeho hlavním hrdinou je stoický sluha, jenž si libuje v kanadských žertech a vyhledává dobrodružství všeho druhu. Diváci se mohou těšit na jedinečnou divadelní podobu Jirotkova románu i děj plný písní, gagů a neuvěřitelných situací.

„Srovnávání se člověk u takto známého titulu nevyhne, ale pevně doufám, že naše verze bude pro diváky také něčím originální a jedinečná. Nevím, jestli je úplně dobré takto notoricky známou předlohu dělat "jinak". Náš Saturnin by mohl být trochu jiný díky výrazné hudební a pohybové složce. Snažili jsme se s Tomášem Alferim, který má na svědomí hudební nastudování, a s Rosťou Šromem, který bude podepsán pod choreografiemi, najít písně, které bude divák znát a zároveň budou svou náladou a tempem odpovídat jednotlivým situacím a postavám, které je budou zpívat,“ uvedl režisér Martin Vokoun.

Saturnin bude 260. premiérou v historii nové budovy Městského divadla v Mostě. Saturninem se v Mostě stane Jan Beneš, který působí v mosteckém divadle od roku 2001. Roli Jiřího hraje Jakub Koudela, slečnu Barboru Karolína Herzinová, tetu Kateřinu Ivana Zaháčková, dědečka Otto Liška a doktora Vlacha Jakub Dostál. Představení můžete vidět také 31. května a 9. června, vždy od 19 hodin.

Foto: L.Šeiner