e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do Duchcova opět přijede milovník Casanova

publikováno: 26.5.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: KC Duchcov

Sdílet: facebook twitter google+

Letošní Casanovské slavnosti se budou konat 12. a 13. června a připomenou 230. výročí příchodu Giacomo Casanovy do Duchcova a zároveň oslaví 775 let historie města. Budou zahájeny tradičním příjezdem G. Casanovy na zdejší zámek a přípitkem s vrchností města na zámeckém balkónu. Letošní tradiční příběh ze života Casanovy v nastudování Divadla M ponese název Casanova a O´Reilly a hostem bude Jan Antonín Duchoslav.

Na Hlavní scéně v zámecké zahradě vystoupí objev roku Českého slavíka Mattoni 2013 Adam Mišík s kapelou, muzikantská lahůdka Ivan Hlas trio (Ivan Hlas, Jaroslav “Olin” Nejezchleba – violoncello, Norbi Kovács – kytara) a jedna z neobsazovanějších muzikálových zpěvaček Dasha a Pajky Pajk Quartet. Skupina Burma Jones, která letos oslaví 25 let od založení, vystoupí v nejsilnější sestavě ze začátku 90. let. Dále vystoupí hudební skupina alternativního rocku z Valašského Meziříčí Mňága a Žďorp, členka původní dívčí kapely Black Milk Tereza Kerndlová s kapelou a taneční skupinou, číslo jedna českého rockového zpěvu Kamil Střihavka & Leaders a jedna z nejvýraznějších osobností české populární hudby, legenda Vladimír Mišík & ETC.

Vážná hudba bude zastoupena recitálem přední české mezzosopranistky, sólistky Národního divadla Andrey Tögel Kalivodové ve Valdštejnském sále duchcovského zámku. Za doprovodu klavíru Ladislavy Vondráčkové představí to nejlepší z české a světové písňové a operní tvorby. V programu zazní písně, árie a muzikály A. Dvořáka, G. Bizeta, A. L. Webera a dalších. V úvodu koncertu předají představitelé města cenu města Duchcova za rok 2014 MUDr. Janu Kleplovi za obětavou práci v oblasti zdravotnictví.

Na Rockové scéně se letos představí skvělý Blue Rocket, dívčí rocková skupina K2, držitel 2. místa v celosvětovém finále v Thajsku o nejlepší novou kapelu na světě Doctor Victor nebo legendární Plexis a stále vynikající Kurtizány z 25. Avenue s novým osobitým a nekompromisním zpěvákem Danem Kurzem. Součástí doprovodného programu bude dobový jarmark na nádvoří zámku, vystoupení skupiny historického šermu Fénix s novým programem, sraz autoveteránů na nám. Republiky, výstava bonsají v Knížecí zahradě zámku, okružní jízdy v kočáře, tradiční koncert Duchcovského pěveckého sboru či nedělní Gala večer – mezinárodní utkání Boxing clubu Duchcov v zámecké zahradě.

Masarykovou pěší zónou letos projde pochod Duchcovských mažoretek s dechovou hudbou Pichlovanka, a dva strhující pochody bubeníků Tam Tam Batucada. Pěší zónu oživí kejklíř s živou sochou a loutkové představení Divadla na nitích v atriu Muzea. Na oslavu výročí 775 let od vzniku města projde Masarykovou pěší zónou průvod „Příchod Hrabišiců do Duchcova“. Na nám. Republiky pak uvidíme pouliční divadelní spektákl „Sedm století Duchcova“ v režii Divadla V Pytli. V závěru představení starosta města pokřtí pamětní minci, kterou si zájemci budou moci sami vyrazit v historické mincovně na nádvoří zámku. Pamětní mince pak budou v průběhu roku k zakoupení v Městském informačním centru.

Novinkou slavností bude páteční a sobotní večerní Open Air projekce letního kina v atriu muzea. Slavnosti tradičně zakončí rozloučení G. Casanovy ze zámecké balustrády a velkolepý ohňostroj. Definitivní tečkou bude závěrečná After Party Oldies Night v Motorest Music Clubu, kterou roztančí DJ PinDa & DJ Tyler.

Časový harmonogram přineseme v příštím týdnu.

Foto: Město Duchcov