e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 28. dubna až 1. května

publikováno: 26.4.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První z prodloužených májových víkendů je před námi. Mezi největší sobotní akce bude patřit zahájení sezóny Dolního Poohří nebo zámku Červený Hrádek, na prvního máje můžete vyrazit na svátek dobré nálady do Kryr, Valdštejnské slavnosti v Litvínově nebo Radonické májové slavnosti.

Dny vína
Milovníci vína by neměli příští týden chybět na Benediktu v Mostě, kde se ve čtvrtek 27. a pátek 28. dubna konají Dny vína 2017, největší vinařská přehlídka na Mostecku. Tentokrát dorazí třináct moravských a českých vinařů, chybět nebudou ani ochutnávky sýrů. Dny vína pořádá firma Bela Most, velkoobchodník s kvalitním vínem. Do areálu mosteckého sportovního a vzdělávacího centra Benedikt můžete dorazit po oba dny od 15,00 do 20,30 hodin. Kdo bude vystavovat se dočtete v článku Mostecký Benedikt bude příští týden opět patřit vinařům.

Zahájení s Ohřinkou
Kde jinde než u řeky Ohře může odstartovat turistickou sezónu region Dolního Poohří! Letošní zahájení, organizované Destinační agenturou Dolní Poohří, se rozprostře podél řeky mezi Kláštercem nad Ohří a Kadaní. Slavnost s Ohřinkou se koná v sobotu 29. dubna, dopoledne startuje výlet podél řeky od lázní Evženie v Klášterci nad Ohří a odpoledne bude probíhat doprovodný program na nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani. Podrobnosti v článku v Magazínu.

Zahájení sezóny na zámku
Po několikaměsíční přestávce se návštěvníkům poslední dubnovou neděli otevře Rytířský sál zámku Červený Hrádek, který prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Začne tak letošní kulturní a turistická sezóna nejen na zámku, ale i v celém Jirkově. Prohlídky začínají v 10,00 hodin, program na nádvoří ve 13,00 hodin a v 19,00 hodin se koná slavnostní zahájení s koncertem houslisty Jaroslava Svěceného a klavíristy Karla Máchy. Podrobnosti v článku Houslista Svěcený otevře zrestaurovaný sál Červeného Hrádku.

Na počest TGM
Zajímavý večer jako připomínku 80. výročí úmrtí Tomáše G. Masaryka se chystá do chrámu svého Mikuláše v Lounech. Autorský koncert Vlasty Bachtíiové začíná v pátek 28. dubna od 17,00 hodin. Na koncertě vystoupí Quintetto con mandolino Praha, smíšený komorní sbor Confor Voxilium Ústí nad Labem, žáci ZUŠ Louny a ZUŠ Varnsdorf.

Na kole za žateckými památkami
V sobotu 29. dubna můžete s žateckým muzeem vyrazit na cyklistický závod městem a okolím, který potrénuje nejen vaši fyzičku, ale také znalosti o žateckých památkách. Rodinný cyklozávod bude startovat na zahradě muzea v Žatci v 10 hodin. Podrobnosti se dozvíte v Magazínu.

Stavění májky
Tradičně v květnu se na kláštereckém náměstí tyčí májka, kterou pro město každoročně připravuje a zdobí pan Mana. I letos ji pomocí střelců z klubu AVZO a dalších dobrovolníků vztyčí za doprovodu hudby Viliama Béreše v pátek 28. dubna. Ve 14,30 hodin začne hrát muzika a kolem 15. hodiny by již měla být májka v pozoru a vyhlížet snad již teplejší květnové počasí.

Město Krupka
Velké zábavné odpoledne se chystá na Městském stadionu v Krupce. V 11,00 hodin bude slavnostním výkopem zahájen očekávaný Srandamač, fotbalové utkání místních borců s týmem herců a zpěváků, kteří od 13,00 do 16,00 hodin také zazpívají. A hned po vystoupení hvězd začíná Celoměstský slet čarodějnic - soutěže o sladké ceny, pouťové atrakce a stánky.

Svátek dobré nálady
Kryry na Podbořansku hostí na přelomu dubna a května celou sérii akcí. Program Svátku dobré nálady začne už v sobotu 29. dubna v 17,00 hodin koncertem skupiny Igloo na fčely. V neděli 30. dubna bude program začínat v 15,00 hodin, na podiu se vystřídají Duo Lipa, Country Makovec, Real Indicent, Schlack, Alike a na závěr Full Time. Ve 22,00 hodin je naplánovaný ohňostroj. V pondělí 1. května se můžete těšit na tradiční prvomájový průvod, který vyjde v pravé poledne. Už dopoledne ale bude hrát hudba a po 14. hodině vystoupí například Marcel Zmožek a v 17,00 hodin Klára Kolomazníková nebo-li Claara. Čekají vás také pouťové atrakce, military tábor, vystoupení mažoretek, stánky. Otevřena bude Schillerova rozhledna.

Dvě vernisáže
Již ve čtvrtek 27. dubna se v Regionálním muzeum v Teplicích otevře nová výstava Nesmrtelná krása - výstava mineralogické sbírky a sbírky ulit mořských měkkýšů, které věnovali přírodovědnému oddělení teplického muzea manželé RNDr. Františka a Rostislav Kunertovi z Prahy – Vysočan. Vernisáž se koná v 17,00 hodin a výstava potrvá do 2. 7. 2017. Druhou vernisáží je zahájení výstavy Evy Stolařové Život jako v pohádce, která se uskuteční v pátek 28. dubna v 18,00 hodin. Vstup na tuto výstavu je přes Ptačí schody z Rooseweltovy ulice.

Studentský majáles a Valdštejnská slavnost
Valdštejnská slavnost, tradiční prvomájová oslava v Litvínově, začne i letos průvodem a vítáním hraběcí rodiny. Už v neděli 30. dubna ale bude slavnosti předcházet studentský majáles, který také začne průvodem. Sobotní program bude probíhat především v okolí zámku, těšit se můžete na trubače, vystoupení s koňmi, pohádku pro děti, koncert Stráníků, kapely Zdarr, Tata Bojs, Love Makers a Musica Filipika. Celý program najdete zde.

Vítání jara
Další litvínovskou akcí je Vítání jara v Citadela Parku, které pořádá sdružení MY Litvínov v sobotu 29. dubna od 13,00 hodin. Vítat jaro se tady bude prací – tedy sázením kytek, úpravou cestiček, natíráním. Vše zakončí grilování. Přidejte se!

Farmářský trh
V pátek 28. dubna se v Bílině na Mírovém náměstí uskuteční první letošní farmářský trh, a to od 8,00 do 15,00 hodin. Zakoupit můžete sadby, zeleninu, ovoce, pečivo, uzeniny, koření a další kvalitní potraviny od malých výrobců a pěstitelů.
Nejen farmářské trhy, ale hned celou farmářskou slavnost pořádá v sobotu 29. dubna Městské divadlo Žatec s dalšími partnery na náměstí Svobody. Vedle regionálních produktů k ochutnání i nakoupení se mohou hlavně děti těšit i na zábavu, včetně jízdy na traktůrcích. Jarní farmářská slavnost začíná v 9,00 hodin a potrvá do 13,00 hodin. Více se dozvíte v článku

Hopman Duatlon
Běh, kolo a znovu běh – to je duatlon, který pořádá TT Hopman SKJ Žatec v pondělí 1. května na fotbalovém hřišti za řekou Ohří v Žatci.V hlavním závodě 5 + 5 km běhu a 21 km na kole se utká až 120 závodníků, připraveny jsou ale i kratší trasy pro malé i velké. Prezence bude probíhat od 9,30 do 11,00 hodin, kdy startují první dětské kategorie. Hlavní závod odstartuje ve 12,00 hodin. Informace a přihlášky můžete získat na webu www.hopmantriatlon.cz.

Sraz historických vozidel
V sobotu 29. dubna by neměli v Chomutově chybět milovníci veteránů. Sraz historických vozidel se letos koná mimo obvyklé Chomutovské slavnosti (ty jsou posunuté až na červen jako Chomutovské krušení). Auta přijedou na obvyklé místo na parkoviště Severočeských dolů (cca mezi divadlem a nákupním centrem Chomutovka) v 10,00 hodin. V poledne začíná soutěž historických vozidel.

Radonické májové slavnosti
Další tradiční prvomájovou akcí jsou slavnosti v Radonicích na Kadaňsku. Vypuknou na zdejším náměstí v 10,00 hodin a během dne vás na podiu čekají westernová show, kouzlení, talkshow Zuzany Bubílkové, vystoupení Václava Noida Bárty, gastroshow a další. V kulturním domě bude probíhat výstava železničních modelů a výstava fotografií Doupovských hor a Radonicka. Na hřiště mohou zavítat milovníci adrenalinových zábav, čekají je zbraně, vrtulník, jízdy na koních i čtyřkolkách. Chybět nebude tradiční výstava drobného domácího zvířectva, lunapark, tvořivé dílny pro děti, modeláři a další. Celý program si můžete prohlédnout zde: http://naseradonicko.cz/.

Jarní putování okolím Lovoše
S turisty se můžete vydat v sobotu 29. dubna na procházku Litoměřickem. Začátek putování je mezi 7. a 10. hodinou v Café Zámeček v Přívozní ulici v Lovosicích, cíl do 17,00 hodin v chatě Lovoš na vrcholu kopce. Trasy pro pěší měří od 3 do 50 km pro cyklisty od 35 do 70 km. Startovné 40 Kč, děti 10 Kč, v cíli obdržíte pamětní list.

Noční výstup na věž
Turistickou sezónu zahájí také kadaňské vyhlídkové věže. Z té radniční se můžete podívat na večerní Kadaň v sobotu 29. dubna večer. Věž se otevře od 21,00 hodin, vstup zdarma, bez průvodců. 

Jedlé plevele
Co všechno se dá sbírat a sníst? Které do hrnce a které do salátu? Poradí vám workshop Jedlé plevele ve skanzenu Stará Ves chomutovského zooparku. Začátek v sobotu 29. dubna v 10,00 hodin na statku, s sebou boty do terénu, sáček na bylinky, nožík a psací potřeby. Vstup s platnou vstupenkou do zoo.

Čarodějnice
Chyběly vám čarodějnické akce? Ne, rozhodně jsme nezapomněli, že 30. dubna všude vzplanou vatry! Pokud ještě nemáte program, přidejte se k některé z větších akcí, které jsme pro vás vybrali do dnešního článku Kam na čarodějnice?

Další tipy můžete vyhledávat také prostřednictvím Kalendáře akcí.