e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kam na čarodějnice?

publikováno: 26.4.2017, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tajuplná noc, kdy se dobré střetává se zlým, kdy oheň očišťuje, otevírají se skály s poklady a střeží se májka. Ať budete slavit Valpružinu či Filipojakubskou noc, pálení čarodějnic nebo Beltine, vyberte si z přehledu zajímavých akcí v regionu, které se konají v neděli 30. dubna (a někde i dřív).

Čarodějnice na letňáku
Hudební divadlo Hnedle vedle, Dům dětí a mládeže Volňásek a Zámek Klášterec nad Ohří zvou děti i dospělé na Pálení čarodějnic v letním kině v Klášterci nad Ohří. Kino se otevře v 15,30 hodin, program začíná ve 4 hodiny čarodějnickou show divadla Hnedle vedle. V 17,00 hodin na vyhodnocení nejlepší masky čarodějnice, v 18,00 zahraje kapela ZFLEKU. Od 17,45 do 20,00 hodin budou probíhat soutěže pro děti v režii DDM Volňásek. Dále budou připraveno občerstvení, malování na obličej, klášterečtí hasiči a další. Oheň k opékání špekáčků (doneste si s sebou). Program končí v devět večer, vstupné je 40 Kč.

Čarodějná neděle na Horním Hradě
Hauenštejnské čarování propukne v neděli 30. dubna od 11,00 do 22,00 hodin. Během celého dne budou přístupné tvořivé dílny, kde si můžete vytvořit něco pro radost, krásu a pohodu. Pro děti má hrad připravenou dobrodružnou hru s tématickými úkoly na oslavy jara, přírodní magie i hledání pokladů, které se na noc čarodějnic odkrývají. Před setměním dojde na zapálení velké hranice a upálení symbolické čarodějnice. Na hradě je možné i přespat (místa si však rezervujte včas) a vlastní program protáhnout do pozdních nočních hodin a oslavit magickou noc s námi. Kromě tvořivých dílen, soutěží, ukázek šermu a prohlídek hradu se těšte na hudební skupinu Alison, kouzelnické soutěže, hudební skupinu Pološero a v 19,30 hodin vystoupí scénický šerm s ohněm v podání Jednoty Panské, následovat bude fireshow Ohnivého divadla Ignis. Vstupné dospělí 150 Kč, děti 100 Kč, rodinné 450 Kč.

Čarodějnický rej v Letním kině
Na náměstí Svobody u radnice začne 30. dubna oslava čarodějnic v Žatci. O zahájení se postarají v 16,30 hodin mažoretky zdejší ZUŠ a MŠ Alegro, které čarodějnice doprovodí průvodem od radnice k areálu Letního kina. Program v letním kině ve Vrchlického ulici začíná v 17,30 hodin. Na programu je volba miss čarodějnice, rej čarodějnic, soutěže pro děti a prezentace pořádajících organizací. V 18,00 hodin vzplane oheň, o hudební doprovod se postará H3K Podbořany a Jakub Machulda, moderuje Milan Hořejší a Radka Mašková. Občerstvení zajištěno, stejně jako opékání párků.

Májka na náměstí
Májku na náměstí Republiky v Duchcově ozdobí dětské družstvo Sboru dovrovolných hasičů Duchcov v neděli 30. dubna od 16,00 hodin.

Velké zábavné odpoledne
Sportovní program na městském stadionu v Krupce, který začne v neděli 30. dubna v 10,00 hodin, se odpoledne přehoupne v celoměstský slet čarodějnic (cca od 16,00 hodin). Čekají vás soutěže o sladké ceny, pouťové atrakce a stánky, vstupné se neplatí.

Městské čarodějnice 
Všechny lounské čarodějnice si dají sraz na letním cvičišti v Rybalkově ulici. Na programu je vystoupení HVD country Louny, ukázky modelářů, AC/DC revival, diskotéka pro děti s DJ Styx, ukázky hasičů, historický šerm, soutěže pro děti, Tři Ségry Banditos, pálení čarodejnic, soutěž o nejhezčí čarodejnici a čaroděje, kryté posezení, atrakce pro děti, atd. Začátek je v neděli ve 14,00 hodin. Ve stejný čas pak začíná slet čarodějnic a čarodějů „U Kulatého kamene“ na dvorku lounské knihovny.

Čarodějnice v zoo
Večer před Filipojakubskou nocí zve chomutovský Podkrušnohorský zoopark nejen všechny čarodějnice na slet se zábavným programem, občerstvením a spoustou zábavy. Začátek je v neděli 30. dubna od 16,00 hodin.

Pálení na hradě
Filipojakubskou noc můžete prožít na hradě Hazmburku na Litoměřicku. Oheň pro návštěvníky bude připraven 30. dubna od 16,00 hodin do půlnoci. Vstupné je 80 Kč, dětské 60 Kč.

Petrohradské čarodějnice
Už v sobotu 29. dubna se koná Slet Petrohradských čarodějnic. Pro děti a rodiče je připravena zábavná stezka plná čarodějnických dobrot a na závěr opékaní buřtů. Postupný začátek je za hřištěm TJ Sokol Petrohrad u křížku od 14,30 do 15,30 hodin. Slet čarodějnic pomocnic je v 13,30 hodin.

Noc pro holky
Noc ohňů neboli Beltine, Valpuržina noc či Filipojakubská noc pro ženy a dívky má na programu Městská knihovna v Litvínově. Začíná v pátek 28. dubna v 18,00 hodin. Jde o další z tematických večerů pro paní a dívky z cyklu „Po stopách starodávných zvyků našich předků“. Tentokrát na téma pohanských oslav májových. Sukně s sebou či na sebe… bude se tančit. Počet míst je omezen – je třeba se předem přihlásit.