e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ambasadorem květnového závodu historických vozů bude vítěz Le Mans Barth

publikováno: 26.4.2017, kategorie: Sport, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Jedna z legend motoristického sportu okoření svou přítomností závody historických vozů The Most Historic Grand Prix, jež budou mít na mosteckém autodromu premiéru o víkendu 12. – 14. května. Roli ambasadora přijal vítěz proslulého závodu 24 hodin Le Mans z roku 1977 Jürgen Barth. Sympatický Němec, který na konci letošního roku oslaví jubilejní sedmdesáté narozeniny, bude sportovním komisařem.

„Jürgen je závodníkem tělem i duší. Neodmyslitelně patří ke značce Porsche, jež se do historie závodních vozů zapsala zlatým písmem. A právě pilotovy skvělé výkony tomu velmi vydatně napomohly,“ ocenil Bartha první viceprezident Autoklubu ČR Stanislav Minářík.

Barth se zúčastnil v letech 1971 až 1993 třinácti závodů 24 hodin Le Mans, vždy výhradně ve speciálu Porsche. Kromě vítězství v roce 1977, kdy tvořil posádku Porsche 936 s Jacky Ickxem a Hurleyem Haywoodem, dojel jednou na druhém místě, jednou bral bronzovou příčku. Uspěl i v závodě 1 000 kilometrů Nürburgring, kde v roce 1980 triumfoval ve voze Porsche 908 společně s Rolfem Stommelenem.

„Po Jürgenu Barthovi jsme pojmenovali putovní pohár, který získají držitelé tří nejlepších časů na jedno kolo dosažených během závodního víkendu napříč všemi závody i kategoriemi,“ upřesnila obchodní a marketingová ředitelka společnosti AUTODROM MOST Jana Svobodová.

jurgen_barth.jpgJürgen je slavným synem slavného otce, Edgar Barth byl trojnásobným mistrem Evropy v závodech automobilů do vrchu, a to v letech 1959, 1963 a 1964. V roce 1959 vyhrál také věhlasný závod Targa Florio. Stejně jako jeho syn preferoval především speciály značky Porsche, s nimiž rovněž nechyběl ani v prestižní čtyřiadvacetihodinovce Le Mans. 

Hlavním závodem The Most Historic Grand Prix bude FIA Lurani Trophy pro vozy formule Junior z padesátých a šedesátých let. Jejich jezdci bojují o titul mistra Evropy. Dále se v samostatném závodě představí vozy Historic Grand Prix Cars Association. Jsou to vozy velkých cen z let 1930 - 1960 a z let 1961 - 1965. Britské vozy Grand Turismo pak diváky potěší v závodě Triumph Competition and British HTGT. Uvidí známé GT vozy značek MG, Morgan, Triumph, Lotus a další. V závodě o pohár ADAC HAIGO si to rozdají formulové i cestovní vozy bývalého Poháru míru a přátelství socialistických zemí, a to formule Easter, Mondial a cestovní vozy značek Škoda, VAZ Žiguli, Melkus nebo Trabant.

Bohatý program závodního víkendu doplní jízda pravidelnosti českých závodní vozů, kde se představí tovární speciály a především vozy individuálních konstrukcí. Součástí víkendu bude i sraz a výstava historických vozidel všech značek v prostorách polygonu a jejich defilé v podobě jednoho čestného kola po velkém závodním okruhu autodromu.