e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Přelom dubna a května je plný tajemných svátků

publikováno: 26.4.2016, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Nemůžete o filipojakubské noci chybět u ohně? Nebo stavíte májku? Líbáte se pod rozkvětlým stromem? Přelom dubna a května je plný tajemných svátků a třeba pálení čarodějnic patří k nejoblíbenějším lidovým zvykům u nás i v Evropě. Během dvou dnů se toho ale slaví víc. Přečtěte si pár zajímavých informací o nadcházejících dnech! A tipy na akce zítra.

Poslední dubnová noc je plná kouzel a čar a slaví se prakticky po celé Evropě, jen se různě jmenuje. Je to oslava příchodu jara, na rozdíl od Velikonoc ale se stabilním datem, tedy má i jistější počasí. Magická noc oslavuje dobré síly a vyhání nebo-li vypaluje síly zlé.

Keltové ji slaví jako jeden z nejdůležitějších svátků - Beltine. Tímto svátkem uctívali Keltové boha Belena, učitele druidů a ochránce lidu a je to svátek příchodu jara a zrození. Zapalovaly se velké ohně, které měly symbolicky očistit lidi i zvířata.

U nás vychází svátek z pověry, že tuto noc přilétají čarodějnice nebo prostě jen zlí duchové na svůj sabat a nás před nimi ochrání oheň. Tradičním zvykem bylo například zapalování smolných košťat, která se vyhazovala do vzduchu.

Zároveň je to ale noc, která přechází v další tradiční lidový svátek (ne, nemyslím svátek práce) - první máj. Tedy noc a den všech milenců, kteří se tradičně líbají pod rozkvetlými stromy. 

Kromě toho ale večer 30. dubna vyrůstají na návsích a náměstích májky - ozdobené kmeny stromu, které můžete vidět také po celé Evropě. Bývá zvykem, že muži v noci na 1. května májku hlídají a je ukradena či odříznuta, jde o velkou potupu. I tento zvyk je v Čechách a na Moravě poměrně rozšířený.

A nesmíme zapomenout ani na Majáles, veselé studentské oslavy příchodu máje. V univerzitních městech probíhaly už od 15. století, do českého prostředí se dostaly mezi středoškoláky v 18. století. Typické jsou pro ně hlavně průvody, recese a volba Krále majálesu. V paměti vám možná vytane Filosofská historie Aloise Jiráska, líčící Majáles v polovině 19. století v Litomyšli, případně volba amerického básníka Alana Ginsberga Králem majálesu v Praze 60. let století minulého.

Aby toho nebylo dost, v 19. století získal 1. květen ještě další význam. Od roku 1890 je mezinárodním dělnickým svátkem nebo-li svátkem práce. Nejde tedy o žádný výmysl sovětských soudruhů, jak se mnozí domnívají. Svátek připomíná stávku amerických dělníků v Chicagu 1. května roku 1886, který však bohužel vyústil v bombový útok na policisty. Nicméně svátek práce v USA se slaví až v září, u nás od roku 1890 na prvního máje.

Ať už si vyberete kterýkoliv z těchto svátků, přeje vám redakce magazínu www.e-region.cz spoustu skvělých zážitků!

Foto: Pixabay