e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kryry oslaví čarodějnice i svátek práce - recesí

publikováno: 26.4.2013, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Ivan Kruml

Sdílet: facebook twitter google+

Tradičně netradiční oslava Čarodějnic a Svátku práce s podtitulem XIV. Svátek dobré nálady v Kryrech na Podbořansku opět po roce klepe na dveře. Program se rozběhne už 30. dubna, kdy se kromě pálení čarodějnic a stavění máje můžete také těšit na řadu rockových kapel. Hudební vystoupení budou pokračovat i ve středu 1. května, kdy Kryry oslaví recesistický první máj s průvodem.

V duchu pohanského svátku Beltine a tradice pálení čarodějnic spolu se stavěním májky se v předvečer 1. máje rozběhne kulturní program na hlavním pódiu přímo na náměstí Čsl. armády před budovou městského úřadu. V téže době „proletí“ městem průvod malých i větších čarodějnic a čarodějů, aby na závěr svého sletu zapálili hranici s čarodějnicí. Hudební odpálení „Rockových čarodějnic“ obstará lounská rock-metalová formace BARRUTH. Ty následně vystřídá téměř domácí old rocková skupina FULL TIME. Na ně naváže mladá metalová krev MODESTY & PRIDE z nedalekých Podbořan a pokud vše dobře dopadne, měla by na koštěti (nebo případně i bez) přiletět a zazpívat i nejkrásnější čarodějka ro(c)ku - česká Miss 2010 - Jitka Válková. Na slavnostech ani letos nemůže chybět hard rocková PUMPA, která do návštěvníků napumpuje tu správnou čarodějnou předmájovou atmosféru. Pekelně ohnivý večírek pak uzavře skutečná lahůdka z daleké Olomouce - nejlepší česká revivalová skupina AC/DC Bon Scott Memorial Band.

Do svátečního dne 1. máje alias „Pivního máje“ všechny místní obyvatele a návštěvníky města probudí svižná hudba v podání SSM (Sexy Sweets Most). Jedná se o multižánrovou skupinu, která živě hraje rock, pop, country a dance ještě líp, než zní samotné originály a ještě je vždy i o něco přikoření. Před pódiem se pak vystřídá celá řada místních tanečních a pěveckých spolků a skupin, aby i letos všem připomněli, že Kryry mají talent! Poté již přijde na řadu hudební show
mosteckého funk – popového cirkusu Ovečky a ostatní. Tato univerzální pseudo-antipopová formace jistě vykouzlí úsměv na tváři nejednomu příchozímu návštěvníkovi oslav.

Recesistický prvomájový průvod všeho pracujícího lidu projde městem v pravé poledne. V jeho čele bude pochodovat netradiční historická hudba LARG z Pardubic. Na pestrobarevný průvod naváže průjezd alegorických vozů, motocyklů, bicyklů, šlapohybů a všelikeré jiné techniky. Odpolední oslavy se ponesou ve veselém duchu hudebního návratu legendární „skorodechovky“ Velkopopovické Kozlovky. Májové oslavy pak vyvrcholí vystoupením coverbandu největších českých „beatníků“ - Kabát revival.

A to vše samozřejmě oživí doplňkový program v podobě pouťových atrakcí, velkého jarmarečního prodeje, dětského koutku a nesmíme ani zapomenout na možnost návštěvy znovuotevřené více než stoleté Schillerovy rozhledny. Souběžně se Svátkem dobré nálady oslaví místní Sbor dobrovolných hasičů 140 let od svého založení. Při této příležitosti se uskuteční výstava historické i soudobé hasičské techniky před DPS a velitel sboru převezme z rukou starosty čestný prapor. Celý programový blok je přístupný po oba dva dny oslav naprosto zdarma.

Kompletní program Svátku dobré nálady jakož i další podrobné informace naleznou již dnes všichni návštěvníci slavností na webu www.pivnimaj.cz.