e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Děti čeká nocování s Andersenem

publikováno: 26.3.2019, kategorie: Pro děti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Dobrodružné nocování v knihovnách čeká děti již tento pátek 29. března. Celorepubliková akce má za cíl přilákat do knihoven a ke čtení nejmladší generaci. Jejich průvodcem je jako tradičně dánský pohádkách Hans Christian Andersen. Které knihovny v regionu se zapojí a co chystají?

První noc v knihovnách se konala již před devatenácti lety v Uherském Hradišti. Je oslavou Mezinárodní dne dětské knihy, který se připomíná každoročně 2. dubna na celém světě v den narození známého dánského pohádkáře. V letošním roce už se zapojuje více než šest stovek knihoven a téměř sedm stovek škol.

Noční dobrodružství v knihovnách děti čeká v pátek večer 29. března. Někde se konají jen podvečerní programy, jinde je připraveno skutečné spaní až do soboty. Ve většině případů je nutné přihlásit se předem.

To se týká třeba mostecké knihovny, která se zapojí poprvé. Děti se můžou na pohádky, kvízy, soutěže a noční stezku odvahy s překvapením. Kvůli omezené kapacitě je třeba se předem přihlásit, tel. 476 768 839, začátek v 18,00 hodin.

Přespat v knihovně mohou i děti z Chomutova, kde tento program nabízí SKKS Chomutov v bývalém jezuitském areálu. Začátek programu je v 19,00 hodin, ovšem tam bylo třeba pro nocování splnit úkol - vyzvednout si pohádku H. Ch. Andersena a vytvořit k ní ilustraci.

Dětem od 7 do 13 let je určen noční program v Městské knihovně v Lomu. Přihlášky na tel. 476 769 874.

V duchcovské knihovně Noc s Andersenem začne v 17,30 hodin. Pro děti je připravena show s překvapením, kvízy, soutěže, malování, vyrábění, stezka odvahy a čtení na dobrou noc.

V Bílině začíná program již v 15,30 hodin a program je určen pro děti od 7 do 12 let.

V rámci programu Březen měsíc knihy se chystá nocování i v žatecké knihovně. Začíná v pátek v 19,00 hodin a děti zůstanou v knihovně do deváté ráno. Určeno pro registrované dětské čtenáře ve věku od 6 do 11 let, info na tel. 415 243 243.

V Lounech se letos akce posouvá až 5. dubna. Od 16,00 hodin bude připraven zábavný program pro děti a rodiče - soutěže, masky, tvořivé dílničky, dětská vystoupení, divadélko, opékání vuřtů. V 19,00 hodin vyjde lampionový průvod, setkání s H. Ch. Andersenem a společné pouštění lampionů štěstí. Pro vybrané děti následuje zábavný program a nocování v knihovně.