e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Letošní sezóna na zámku Duchcov ve znamení Napoleona a Casanovy

publikováno: 26.3.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Marian Hochel

Sdílet: facebook twitter google+

Správa zámku v Duchcově připravuje pro návštěvníky spoustu akcí plných zábavy i poučení. V letošní programové nabídce zámku naleznete kromě tradičních a osvědčených akcí i několik novinek, zaměřených pro malé i velké. Bude se snít, vzpomínat i omlazovat. Zámek připomene i letošní výročí bitvy u Chlumce.

Jestliže v loňském roce připomínalo nádvoří duchcovského zámku staveniště, zámek se nyní pyšní novými střechami, jejichž krovy si návštěvníci budou moci prohlédnout během speciálních prohlídek u příležitosti Dnů evropského dědictví ve dnech 14. a 15. září. Změnu oproti loňsku pocítí návštěvníci rovněž v zámecké interiérové instalaci. Chodba severního křídla zámku je obohacena o lovecké trofeje, Kabinet kuriozit Valdštejnského muzea je doplněn o další nově restaurované exponáty pocházející především z Japonska a Číny a východ z I. prohlídkové trasy navazující zámecké obrazárny bude v průběhu dubna upraven na výstavní prostor se sakrální tematikou.

Na své si již od začátku sezóny přijdou děti. V neděli 7. dubna mohou přijmout pozvání Giacoma Casanovy na velký zámecký karneval Casanova se baví, který se bude konat ve Valdštejnském sále zámku. Od 30. dubna do 9. června si mohou prohlédnout výstavu dětských historických kočárků místní i zahraniční produkce, jež je instalována pod názvem Vše pro dítě v zámecké Galerii Giacomo. Videoinstalace Laputoidy / Tikající krajina z dílny AniFestu, kterou lze shlédnout v rámci třetí prohlídkové trasy, mapující transfer Reinerovy fresky a proměny zámeckého areálu v Duchcově, nabízí během sezóny originální výchovně-vzdělávací program se zážitkovým potenciálem s využitím metody animace a audiovizuální techniky.

I letos ožije nejslavnější obyvatel duchcovského zámku Giacomo Casanova, aby návštěvníkům zámecké expozice převyprávěl slasti i strasti svého života. Během Letních milostných ladění zavzpomíná na svá největší životní dobrodružství, připomene svůj pobyt a působení v Duchcově ve službách hraběte Valdštejna a nakonec během večerních zářiových prohlídek zámku potmě namíchá pro zámecké hosty vzácný elixír mládí. Na oživených prohlídkách zámecké expozice se bude podílet Divadlo V Pytli Petra Stolaře ve spolupráci se sólisty Severočeského divadla opery a baletu v Ústí nad Labem. S prvky baletu opět vystoupí Vladimír Gončarov a Natalia Vassina, operním zpěvem rozezní zámecké interiéry Inna Davidenko. Letošní 19. Casanovské slavnosti budou zahájeny koncertem Gabriely Demeterové ve Valdštejnském sále zámku a tradičním příjezdem Casanovy v podání Milana Petrovského, následovaného představením Divadla M na nádvoří zámku.

Vedle Casanovy se letos do pozornosti dostane i další historická postava světového formátu – francouzský císař Napoleon I. V zámecké Galerii Giacomo budete moci od 23. srpna do konce října nahlédnout do Třinácté komnaty Napoleonovy v souvislosti s 200. výročím bitvy u Chlumce a napoleonských válek v severních Čechách (1813–2013). Výstava napoleonik s doprovodným programem na zámku Duchcov se tak připojí k dalším vzpomínkovým akcím, jež se budou v Ústeckém kraji pořádat v návaznosti na toto výročí.

Podrobnější informace o prohlídkových trasách a letošních plánovaných akcích naleznete na webových stránkách zámku www.zamek-duchcov.cz. Pravidelně vás o nich budeme informovat i stránkách magazínu www.e-region.cz.