e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecké divadlo chystá oslavy 170 let od svého založení

publikováno: 26.2.2019, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Tomáš Kassal

Sdílet: facebook twitter google+

Žatecké divadlo oslaví v dubnu 170 let od otevření současné historické budovy, která byla postavená díky sbírce mezi žateckými měšťany. Oslavy významného výročí budou probíhat v dubnu a květnu a jejich součástí bude například rocková opera Dark Side of The Moon nebo opera pod širým nebem s Evou Urbanovou v hlavní roli.

Žatecké divadlo je se svou letitou historií druhé nejstarší hrající divadlo v Čechách a bylo postaveno jako sedmé kamenné divadlo v tehdejším Rakousku - Uhersku. „Osmého července 1848 byl položen základní kámen. V listopadu byla ukončena hrubá stavba a 22. dubna 1849 za pomoci místních ochotníků slavnostně otevírali,“ popsal na dnešní dobu neuvěřitelně rychlé tempo stavby současný ředitel Městského divadla Žatec Martin Veselý. 

Oslavy začnou 23. dubna celodenním programem pro školy a veřejnost a poté slavnostním večerem na pódiu divadla. V dalších dnech se návštěvníci mohou těšit na rockovou operu Dark Side of the Moon od Pink Floyd, kterou zahraje Filip Benešovský, bratři Kašparové a přátelé, slavnostní koncert Ústeckého symfonického orchestru s programem sestaveným z děl českých klasiků B. Smetany a A. Dvořáka. Následovat bude ochotnické představení Maryša. Oslavy vyvrcholí 26. května v Letním kině uvedením open air opery Libuše v hlavní roli s Evou Urbanovou. Více o tomto představení se dočtete zde.

Doprovodné akce oslav výročí divadla bude tvořit například dětská výtvarná soutěž na téma Žatecké divadlo. Vybrané práce se pak stanou součástí výstavy, na níž divadlo představí i různé historické dokumenty. Dále se připravuje aktualizované vydání knihy o historii divadla - publikace bude vycházet z díla Jaroslava Venclíka, jež vyšlo ke 150. výročí divadla.