e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Perucká galerie otevře sezónu fotkami Ladislava Báby

publikováno: 26.2.2018, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Spolupracovník magazínu www.e-region.cz na Lounsku, fotograf a kronikář Ladislav Bába bude prvním vystavujícím v letošní sezóně Galerie u Plazíka v Peruci. Výstava jeho fotografií bude zahájena v sobotu 3. března v 15,00 hodin a bude přístupná o víkendy a svátky od 10,00 do 17,00 hodin až do neděle 29. dubna. 

Ladislav Bába se řadu let věnuje fotografování, ale také historii a kulturním akcím na Lounsku. Více než dvě desítky let vede kroniku města Loun. V jeho článcích na stránkách magazínu www.e-region.cz se právě s kulturním děním na Lounsku můžete setkávat. Mimo jiné čtenáře pravidelně informuje také o dětí v Galerii U Plazíka v Peruci. "Pravidelné návštěvy u Mirka „Plazíka“ Blažka v Peruci mě časem tak trochu přesvědčily, abych se ke svým šedesátinám poohlédl drobet zpět," říká ke své výstavě fotograf.

"Svůj první fotoaparát jsem dostal někdy v deseti letech a byla to bakelitová Corina, tehdy snad za tři stovky, což bylo dost peněz. Až dnes teprve lituji, že z té doby nemám v archivu nějaké fotky či negativy," vzpomíná Ladislav Bába. Skutečně fotit ale začal před 36 lety, když ke svým článkům do novin potřeboval snímky. Tehdy začal také navštěvovat fotografický kroužek Reflex v lounském kulturním domě a jeho prvním učitelem byl Pavel Straka. "To byla polovina roku 1982 a já jsem začal ve fotokomoře trávit více a více času. Nakonec se z toho stal můj velký koníček, který jsem využil i v zaměstnání a dalším životě. Zpočátku jsem, snad jako každý fotograf, zkoušel fotit vše, od krajiny, aktu přes portréty a dokumentární fotografii. Nakonec vyhrála dokumentární fotografie," dodává. Sice dlouho odolával digitálnímu fotoaparátu, ale nakonec i on podlehl. "Na stovky a stovky hodin ve fotokomoře ovšem dodnes vzpomínám a přiznám, že mně i chybí," přiznává Ladislav Bába.

Současná výstava je v galerii v Peruci je ohlédnutím a dárkem k loňským šedesátým narozeninám. Nabídne průřez od černobílé fotografie až k dnešní digitální technice. Vernisáž výstavy je v sobotu 3. března v 15,00 hodin v Galerii U Plazíka v Peruci a bude přístupná o víkendy a svátky od 10,00 do 17,00 hodin až do neděle 29. dubna.