e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecká sbírka Pastelka pro Ugandu dětem v Africe

publikováno: 26.1.2018, kategorie: Vzdělávání, autor: Tomáš Kassal

Sdílet: facebook twitter google+

Vzpomínkou na žateckého fotografa a cestovatele Josefa Štrosse je sbírka s názvem Pastelka pro Ugandu. Letos se koná potřetí a tužky, pastelky či propisky mohou dárci opět odevzdávat ve Fotostudiu Spoušť, které je hlavním organizátorem sbírky. Sbírka potrvá do 10. února, poté se budou psací potřeby odesílat do Ugandy, do školy ve městě California.

Právě v této části Ugandy Josef Štross, bývalý žatecký zastupitel a spoluzakladatel myšlenky Chrámu Chmele a Piva, nečekaně zemřel v roce 2007. Když jeli jeho sourozenci v roce 2015 do Californie v Ugandě postavit pomníček jako vzpomínku na bratra, navázali spolupráci s místní školou. 

O konkrétní pomoci rozhodl pohled na výuku, kdy každé dítě mělo v jedné ruce tužku a v druhé sešit, což jsou veškeré jejich učební pomůcky. V obchodech lze koupit papír či sešity, ale tužky, propisky a pastelky lze sehnat velmi obtížně.

„Sbírku pořádáme třetím rokem, pokaždé posíláme do Ugandy asi sto kilo psacích potřeb. Nás to nestojí žádné velké úsilí, protože tužky či pastelky daruje mnoho lidí, školy i firmy. A v Ugandě to udělá obrovskou službu. Díky našemu daru získává škola v Californii na prestiži, tužky pomáhají i v okolních vesnických školách,“ popisoval efekt sbírky Martin Štross. 

„Rychle jsme zjistili, že není těžké sehnat tužky, ale je obrovský problém zajistit jejich přepravu do Ugandy. Naštěstí nám v tom pomohlo město Žatec, které to zařizuje od té doby každý rok, za což jsme moc vděční,“ dodal Martin Štross. 

Sbírka Pastelka pro Ugandu má přínos nejen pro africké děti. Častým dárcem tužek i celých penálů jsou žatečtí školáci, kterým v této souvislosti učitelé vysvětlují, jaké jsou možnosti vzdělávání u nás a jaké jinde ve světě. Sbírka se tak stala i součástí školního projektového vyučování.

Foto: Archív Martina Štrosse (na snímku).