e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Co dát dětem za vysvědčení? Zážitek!

publikováno: 26.1.2016, kategorie: Pro děti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Po bonbónech se kazí zuby a na hračky v pokoji sedá prach. Co tedy dát dětem za pololetní vysvědčení? Dopřejte jim zážitek! Máme pro vás pár tipů, kam můžete vzít děti ještě tento víkend.

Svět loutek
Poslední příležitost máte tento víkend k návštěvě zajímavé výstavy v Galerii Špejchar v Chomutově. Příběh loutek zachycuje tradiční loutkářké umění od historie po současnost a děti jistě okouzlí staré loutky stejně jako ty současné, třeba z produkce mosteckého Divadla rozmanitostí. Cena lidová - dospělí 20 korun, děti 10 korun. Více se o výstavě dočtete zde.

Lego, jaké doma nemáte
Děti Lego prostě milují! Na zámku Červený hrádek jim můžete ukázat, co všechno se dá z těchto kostiček postavit. Obrovská sbírka je doplněna i hernou a budou-li děti moc hodné, můžete jim nějakou stavebnici i na místě koupit. Otevřeno je mimo pondělí od 10,00 do 16,00 hodin, a to až do 19. února. Vstupné pro dospělé 50 Kč, děti od 3 let 30 Kč.

Vláčkem na hory
Do Krušných hor konečně přišla zima, tak proč toho nevyužít k výletu. Zasněženou krajinou vás může svézt moldavská dráha, jejíž vlaky vyjíždí z Mostu, Litvínova, Lomu, Oseku a Dubí. Vlak vás přibližně za hodinu dopraví do Mikulova nebo Moldavy, kde můžete vyrazit na běžky nebo se jen tak projít a dopřát si zimní koulovačku. Ideální je v sobotu nebo neděli využít vlak z Mostu v deset hodin (9,57) a zpět odjezd před půl čtvrtou. V pátek 29. ledna bohužel vlak nejede. Zpáteční jízdenka stojí 90 korun. Jízdní řád najdete zde: http://moldavskadraha.cz/jrady/cd2016.gif

Za pohádkou
Zimní měsíce jsou ideální příležitostí ukázat dětem tajemný divadelní svět. Opravdu těm nejmenším je určena pohádka Divadla rozmanitostí v Mostě Slůně aneb proč mají sloni dlouhé choboty, kterou můžete navštívit v sobotu 30. ledna od 10,00 hodin. Malé školáky asi víc pobaví veselá pohádka o drakovi, který má radši zeleninu než princezny - Princezny jsou na draka uvádí Docela velké divadlo Litvínov v sobotu od 16,00 hodin. Spojení pohádky a zajímavých informací o nebi nad námi nabízí Planetárium Teplice, které v neděli od 14,00 hodin uvádí Pohádku Lovec Orion.
A co do kina? Novinkou na plátně je třeba pokračování příběhu čiperných veverech Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda, který můžete vidět o víkendu v chomutovském kině Svět od 15,00 hodin, nebo v kině Kosmos v Mostě (od 15,00 a 17,30 hodin), v kině Květen v Teplicích, kině Svět Louny, v pátek v litvínovské Citadele a dalších v regionu. Citadela v Litvínově nabídne v sobotu od 15,00 hodin animovaný film Žabák Ribit z produkce exostické Malajsie a v neděli Ledovou sezónu. Posledně jmenovaný příběh hraje o víkendu i kino Svět Louny.

Tip pro zvědavé děti
Chcete-li dětem dopřát exkluzivní výlet, vydejte se do drážďanského Dopravního muzea. Je to historická expozice kombinovaná s obří hernou, kde si přijdou na své mrňousci (třeba na malém dopravním hřišti), i větší děti, pro které je k dispozici třeba unikátní vědecká letecká laboratoř a simulátory. Samozřejmě nechybí automobily, vlaky a lodě. Otevřeno je denně mimo pondělí od 10,00 do 18,00 hodin. Rodinná vstupenka stojí 15 EUR a vyplatí se už pro dva dospělé a jedno dítě. Nejbližší parkování je možné v garážích přímo pod náměstím Neumarkt, kde se - vedle kostela Frauenkirche - muzeum nachází, počítejte s cenou 2 EUR za hodinu, za jedno euro se dá parkovat například za obchodním domem Karstadt. Využít můžete ale i vlak - z Ústí nad Labem jezdí do Drážďan EuroCity osmkrát denně, do poloviny února dokonce za zvýhodněné ceny. Cesta trvá hodinu a vyjde na 248 korun.

Strašidelná stezka
Odvážné děti s neméně odvážnými rodiči by neměli vynechat nedělní (30. ledna) strašidelnou stezku, která povede - venku je totiž zima! - Kulturním domem v Klášterci nad Ohří. Přitom můžete nahlédnout do míst, která není možné běžně navštívit. Stezkou vás po malých skupinkách budou provázet zkušení průvodci, kteří jsou zárukou toho, že nezabloudíte a že vás neodnese žádné strašidlo. Celá stezka skončí na velkém sále, kde si děti mohou zařádit na divadelní opičí dráze. Začátek v 17,00 hodin a vstupné je dobrovolné.