e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Po nemocnici se v Lounech zavře i pivovar

publikováno: 26.1.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Královské město Louny v těchto dnech přichází o další tradici, po 117 letech zde totiž končí výroba piva a z budov bude už jen sklad. O práci přijde asi šedesát zaměstnanců. Po nedávném oznámení o uzavření místní nemocnice, tak přichází město o další pracovní místa i tradici.

Se stavbou pivovaru se začalo v roce 1890 a nový pivovar s nejmodernější technologií byl postaven za 18 měsíců, který se záhy stává se svými 100 000 hektolitry ročního výstavu největším Schwarzenbergským pivovarem. Jako první pivovar v Rakousku-Uhersku je stavěn a vybaven technologií umělého chlazení. Osazená varní souprava byla exponátem Firmy Novák a Jahn na Jubilejní výstavě v Praze roku 1891. Hned druhým rokem skvělý výrobek nového závodu vytlačuje z města plzeňské pivo, a to absolutně. Odběratelem se stává rovněž slavný smíchovský hostinec „Na knížecí“ a v roce 1897 odebírá lounské pivo již 122 hostinců. Významným krokem pro rozvoj exportu je zřízení „Vývozní kanceláře Schwarzenbergských pivovarů“, která koordinuje zahraniční aktivity od roku 1909. Lounské pivo se vyváží do Hamburku a odtud do celé německé říše pod značkou „Knížecí Plzeňské“ alias „ Fürstlich Pilsner Fürst Schwarzenberg Bräu“. Ochranná známka musela být vždy doplněna označením vyrábějícího pivovaru (Laun, Protiwin aj.)… . V roce 1935 operuje na území ČSR celkem 320 pivovarů. Knížeti Janu Nepomuku Schwarzenbergovi patří deset z nich s výstavem 238 000 hl, tj. 3,9 %, a pivovar Louny zaujímá třinácté místo v absolutním pořadí celostátního žebříčku. To jen krátce z historie.

V současné době je majitelem společnost Heineken, která již předtím zavřela pivovar v Kutné Hoře a Znojmě a výrobu převedla do Ústí nad Labem, kde se vyrábí také pivo Březňák. Lounská značka a receptura by měla být údajně i v ústeckém pivovaře zachována.

V Lounech se tak již ani nebude stáčet pivo do sudů, většina pracovníků bude propuštěna a areál bude sloužit jako distribuční centru. Nastal tak konec další tradiční značky v českém pivovarnictví.