e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vánoční Speciál: Kdy a kde se rozsvítí vánoční stromy?

publikováno: 25.11.2019, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První adventní víkend je před námi. Ve městech a vsích se od pátku 29. listopadu do neděle 1. prosince budou konat slavnostní rozsvěcení vánočních stromů a výzdob. Připravili jsme pro vás přehled tipů, kde si začátek Adventu užít. Přidáváme postupně nové akce!

Bílina
Rozsvícení je zde na programu v sobotu 30. listopadu od 15,00 hodin. Na Mírovém náměstí nejprve vystoupí dětí z mateřských a základních škol a po nich rocková kapela Melodica, od 17,00 hodin je připraven koncert Terezy Kerndlové s kapelou a v šest večer se rozzáří výzdoba. Program uzavře ohňostroj. Kulturní program doprovodí stánky Šikovných rukou a občerstvení, otevřena bude Výstavní síň i Galerie U Kostela.

Boží Dar
V krušnohorském Božím Daru je naplánováno rozsvěcení na neděli 1. prosince od 16,30 hodin. Těšit se můžete na ochutnávku cukroví z Čech a Saska, vánoční koledy v podání country kapely Album.

Brandov
V sobotu 30. listopadu bude v Brandově v Krušných horách zahájen letošní Advent rozsvícením vánočního stromu před obecním úřadem. Společné rozsvícení obyvateli obce se uskuteční v 16,30 hodin. I tento rok mohou děti napsat pod vánočním stromem svá přání Ježíškovi a nebude chybět ochutnávka svařáku a grilovaných klobás při poslechu koled.

Březno u Chomutova
Až v pondělí 2. prosince se rozsvítí strom na náměstí před obecním úřadem. Program začne v 16.30 hodin vánočním vystoupením skupiny Silentium24, následuje rozsvěcení. V programu je dále pěvecké vystoupení dětí, kvíz k 550. výročí povýšení Března na městečko, kapří piškvorky, mikulášská pro děti a ohňostroj.

Cítoliby
Před budovou základní školy začnou v 16,00 hodin vánoční trhy, v kostele svatého Jakuba Většího vystoupí s adventním programem děti a nakonec se rozsvítí vánoční strom.

Duchcov
Krušnohorská dudácká muzika a Andělské vánoce Zdeňka Lukesleho zahájí adventní program v Duchcově na náměstí Republiky. Stane se tak v neděli 1. prosince od 14,00 hodin na náměstí Republiky. Vystoupí i děti ze zdejších škol a dorazí obří andělé. Součástí programu bude od 13,00 hodin vánoční flerjarmark. Zakončí ho v 17,00 hodin slavnostní rozsvícení stromu a adventní troubení vánočních fanfár. V rámci akce bude od 15,00 hodin zahájena výstava ZŠ Jaroslava Pešaty Duchcov v Městském infomačním centru Duchcov.

Hrob
Rozsvěcení se koná na Tržním náměstí v sobotu 30. listopadu. od 15,00 hodin se otevřou stánky s občerstvením a drobným zbožím, v 16,00 hodin začne hudební program a v 17,00 hodin je naplánováno rozsvěcení s Divadlem v Pytli. V infocentru si můžete vyrobit adventní věnce nebo ozdoby.

Chomutov
Strom na náměstí 1. máje se rozzáří v neděli 1. prosince v 17,00 hodin. Předcházet tomu bude koncert Josefa Vojtka s pěveckého sboru Comodo od 16,30 hodin.

Kadaň
V Kadani je rozsvícení stromu součástí adventního programu v sobotu 30. listopadu, kdy se na náměstí po celý den otevře tržiště s programem. Kromě vánočního stromu se rozsvítí také první svíce na adventním věnci. Více o programu v Tipech na víkend.

Kryry
Na sobotu 30. listopadu chystá obec Kryry program nazvaný Staročeské Vánoce, jehož součástí bude i rozsvěcení vánočního stromu. Začíná ve 14,00 hodin. Zazní koledy i vyprávění o vánočních zvycích, které si budete moci vyzkoušet.

Lenešice
Rozsvícení stromu se bude konat v sobotu 30. listopadu před obecním úřadem. V 16,00 hodin začínají trhy s výrobky dětí a od 16,30 hodin vánoční pásmo, připravené také místními dětmi.

Litvínov
V Litvínově budou mít rozsvícený strom jako první, a to už v pondělí 25. listopadu. Od 9,00 do 18,00 hodin probíhá na náměstí Míru předvánoční trh a od 17,00 hodin vypukne Peklo na náměstí s divadlem Kvelb a rozsvítí se vánoční strom.

Lom
Město rozstvítí svůj strom v neděli 1. prosince v 16,00 hodin na náměstí Republiky.

Louny
Strom na Mírovém náměstí se rozzáří o první adventní neděli. Program začíná v 15,00 hodin, v programu vystoupí Divadlo Mazec, Schovanky a děti ze zdejších škol. 

Lubenec
V Lubenci je rozsvícení naplánováno na první adventní neděli v 17,00 hodin, již od 14,00 hodin se ale budou konat malé vánoční trhy s vystoupením dětí a společným zpíváním koled.

Most
Strom na 1. náměstí v Mostě, kde budou již od 29. listopadu probíhat vánoční trhy, se rozsvítí v neděli 1. prosince v 17,00 hodin. Před i po rozsvícení si můžete poslechnout hudební program.

Osek
Program se bude odehrávat na klášterním nádvoří v Oseku v sobotu 30. listopadu od 13,00 hodin. Čeká vás povídání o zvycích Vánoce doma a ve světě, pohádka o vánočním kaprovi, vystoupení dětí, kejklíř a ohňová show. V 17,00 hodin je naplánováno rozsvícení stromu.

Perštejn
Obec Perštejn na Chomutovsku pořádá velký program v pátek 29. listopadu od 14,00 hodin. Za úřadem budou probíhat trhy, k vidění bude Ježíškova pošta a betlém. V programu jsou také hudební vystoupení, program Vánoce doma a ve světě, vystoupení dětí a ohňová show a ohňostroj. Program končí v 19,00 hodin.

Teplice
Teplická vánočka název programu, který zahájí Advent v Teplicích. Konat se bude 1. prosince od 14,00 do 17,00 hodin na náměstí Svobody v Teplicích.

Vejprty
Ve Vejprtech v Krušných horách je rozsvícení naplánováno na sobotu 30. listopadu od 15,00 hodin na náměstí TGM. Předvánoční náladu zajistí děti ze ZŠ, MŠ a ZUŠ Vejprty. Čekají vás prodejní stánky dětí, ale též kovář, ukázky zpracování šindele, filcování, netradiční dobová herna a na ochutnání jedlé kaštany.

Žatec
Slavnostní rozsvícení stromečku na náměstí Svobody se koná v neděli 1. prosince. Ve 13,00 hodin začínají Staročeské vánoční trhy s dobovými stánky a řemesly a v 16,00 hodin kulturní program s dětskými vystoupeními. Stromek se rozzáří v 18,00 hodin.

Foto: Město Chomutov.