e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jak slavili naši předci Advent? Dozvíte se na kadaňském hradě

publikováno: 25.11.2016, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Po čtyři adventní víkendy se na Kadaňském hradě můžete přijít podívat na zajímavou výstavu, se kterou se podíváte do historie tradičních adventních i vánočních zvyků. V neděli odpoledne výstavu doplní adventní dílna. Výstava nazvaná Advent? Advent! bude otevřena vždy v sobotu a neděli od 10,00 do 17,00 hodin.

Proč je v názvu výstavy otazník a vykřičník? Snad proto, že muzeum jejím prostřednictvím nabízí odpovědi na pátravé otázky. A proč jen advent a hned dvakrát? Jelikož se na něj dnes zapomíná (ale nebojme se, milovníci betlémů si také přijdou na své).

Advent ještě nejsou Vánoce. Je to příprava na ně, napjatá, soustředěná, plná dobrých očekávání. Období adventu a doba Vánoc jsou spolu nerozlučně, avšak odlišitelně spojeny, asi jako matčino těhotenství a narození dítěte. Jedno bez druhého by nebylo, nejsou to však totožné věci.

Na výstavě uvidíte věci související s dobou adventní. Dřevěné historické formy na pečení perníků, formičky na cukrovinky. Dozvíte se, jak vznikl adventní věnec a jak se liší od adventního svícnu, tradiční součásti adventních domácností v Krušnohoří. Staré pohlednice Kadaně vás vrátí do časů staré monarchie a nad zpěvníky rorátů se můžete zamyslet, zda se o Adventu skutečně mají zpívat koledy. Zlatým hřebem výstavy bude velký historický betlém s vyřezávanými figurkami.

Vstup na výstavu je zdarma.

Na Kadaňském hradě se každou neděli odpoledne od 14,00 hodin koná dílna Vyrob si sám! V neděli 27. listopadu se bude vyrábět adventní kalendář, druhou neděli sněhuláci z ponožek, třetí vánoční puzzle a před Vánocemi, 18. porsince bude dílna zaměřená na dekorace, konkrétně rybu na vánoční stůl. Vstupné je 20 Kč a pořadatelé pro vás mají připraven materiál.