e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na první adventní víkend – 27. až 29. listopadu

publikováno: 25.11.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Začátek Adventu je ve znamení rozsvěcení vánočních výzdob a stromů a s tím spojených slavností. Konají se téměř v každém městě, a když ne o víkendu, hned v následujícím týdnu určitě. Podívejte se na přehled toho nejzajímavějšího adventního dění na tento víkend!

Slavnostní rozsvícení v Oseku
Program je připraven v neděli 29. listopadu od 16,30 hodin v areálu kláštera před ITC Osek. Zazpívají děti ze ZŠ Osek, MŠ Hornická, MŠ Hrdlovská, členové ZÚ Kytary DDM Osek, děti z Oblastní charity Most - "Centra rodina v tísni" 

Vánoční setkání ve mlýně
Tradiční vánoční setkání se koná v sobotu 28. listopadu od 13,00 hodin ve Vernerově mlýně v Brloze čp. 26. Vyrábět se budou adventní věnce - dekorace budou k dispozici, jen svíčky si prosím doneste. Děti budou vyrábět vánoční dekorace a zdobit vánoční perníčky. Vstupné pro dospělé je 200 Kč, děti 50 Kč, občerstvení zajištěno. Potvrzení účasti na vernermlyn@seznam.cz nebo tel. +420607952347 do 26. listopadu.

Nedělní odpoledne v parku
Kulturní zařízení Města Krupka zve na společné předvánoční odpoledne v parku před městským úřadem v neděli 29. listopadu od 12,00 hodin. Čeká vás  jarmark se svařákem, občerstvením a stánky s ozdobami, od 14,00 hodin průvod od nákupního střediska Penny, od 14,30 hodin divadelní představení souborů Bodlo a Bodlinka a odpoledne od 15,00 hodin vystoupení dětí z krupských škol a školek. Vánoční strom se rozsvítí v 17,00 hodin.

Zelené Vánoce
Trochu jiný nádech bude mít adventní oslava v Dobroměřicích u Loun.  V sobotu 28. listopadu od 19,00 hodin se v kulturním domě sejdou kapely Tři sestry Banditos, slavící 15 let, a 25 let oslaví Krucipusk. K tomu se přidá ještě předkapela Who killed Marilyn? Zelená zdarma! Vstupenky na místě 240 Kč.

Adventní běh
Proběhněte se centrem královského města Žatec a první adventní neděli nasajte vánoční atmosféru trochu v poklusu. V neděli 29. listopadu se koná adventní běh, který má připraveny trasy pro muže (6 km), ženy (4 km), i děti (1,5 km). Start v 15,00 hodin na náměstí Svobody. 

Rozsvícení v Bílině
Vánoční strom v Bílině na Mírovém náměstí se rozsvítí v sobotu 28, listopadu v půl sedmé večer. Předcházet tomu bude kulturní program, který začíná už v 15,00 hodin. Během odpoledne vystoupí dětské sbory i zdejší školy, v 17,30 hodin uvidíte Živý Betlém Divadla Uličník Teplice a v 18,00 hodin koncert zpěvačky Olgy Lounové. Program vyvrcholí v 18,30 hodin andělským průvodem a rozsvícením a ohňostrojem. V 15,00 hodin mohou děti do Městského divadla na pohádku Jak Vendelín s čerty vařil a v 16,30 hodin koncertuje v kostele sv. Petra a Pavla soubor historických hudebních nástrojů Solideo.

Teplická vánočka
Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na náměstí Svobody v Teplicích proběhne v neděli 29. listopadu ve 14,00 hodin a nese název Teplická vánočka. V programu vystoupí teplické děti, po 17. hodině po rozsvěcení si můžete zapálit svíčku a zazpívat vánoční koledy. Otevře budou stánky.

Vánoční vlak
V rámci Rodinného zápolení  2015 v Chomutově můžete s dětmi vyrazit na cestu vánočním vlakem. Odjezd na jízdu podél řeky Ohře do Karlových Varů je 13,00 hodin z vlakové stanice Chomutov, vlak se vrací asi za dvě hodiny. Pozor – akce je určena pouze pro držitele karet Rodinného zápolení.

Neděle ve skanzenu
Každou adventní neděli odpoledne nabídne krušnohorský skanzen Stará Ves v chomutovském zooparku tvůrčí dílny, kde si můžete vytvořit vánoční ozdoby a také pohádku pro děti. Výroba adventních věnců začíná 29. listopadu ve 14,00 hodin, pohádka o hodinu později. Adventní program ve skanzenu se dozvíte v tomto přehledu

Světlo svaté Barbory
Jednou z nejoblíbenějších předvánočních akcí v Mostě je předání kouzelného světla patronky horníků svaté Barbory nejvyššímu představiteli města. To je tentokrát naplánováno na pátek 27. listopadu v 17,00 hodin. Průvod uniformovaných havířů v čele se svatou Barborou vyrazí za svitu loučí od Rozkvětu směrem k Centralu, kterým projde za doprovodu dechové kapely a malých permoníků. Dále jejich kroky povedou k magistrátu, kde dojde k předání světla. Podívejte se, jak budou vypadat Vánoce v Mostě.

Tradice Adventu na hradě
O všech adventních víkendech, to znamená od 28. listopadu do 20. prosince, můžete vyrazit vždy od 10,00 do 17,00 hodin na Kadaňský hrad. V královské síni (bývalá Galerie Karla Havlíčka) je přichystaná zajímavá výstava, se kterou se podíváte do historie tradičních adventních i vánočních zvyků. Přijďte si připomenout, jak slavili adventní čas naše babičky i odkud pochází zvyky, které možná i vy dodnes doma udržujete. Vstup zdarma.

Adventus v klášteře
A ještě jednou Kadaň – V sobotu 28. listopadu od 18,00 hodin se ve Františkánském klášteře koná bohoslužba s tradičními adventními písněmi a žehnáním adventních věnců. Kromě toho vás čeká adventní zamyšlení a po něm výklad k malbám, které byly v posledním roce odhaleny na stěnách jižní lodi klášterního kostela. Během bohoslužby a na závěr programu zazní tradiční adventní písně v podání členů souboru Stella Nova.

Rozsvícení v Duchcově
V neděli 29. listopadu v 15,15 hodin začíná program náměstí Republiky v Duchcově, který vyvrcholí v pět odpoledne rozsvícením vánočního stromu a adventním troubením vánočních fanfár. Předtím vás na náměstí čeká vánoční koncert Schovanek, vystoupení dětí duchcovských MŠ a ZŠ a obří Anděl.

Mariánské Vánoce
Páté Mariánské Vánoce s rozsvícením vánočního stromu se budou konat v Mariánských Radčicích na Mostecku v sobotu 28. listopadu. V kostele Panny Marie Bolestné můžete prohlédnout živý betlém, ztvárněný obyvateli Radčic a herci divadla Bída s více než padesáti postavami. Představení se konají  v 11,30 – 12,30 a 15,30 hodin. Program bude probíhat od 10,00 do 17,00 hodin a zahrnuje dobovou hudbu, Ježíškovu vánoční poštu, výrobu vánočních ozdob, zvoničku štěstí, vystoupení kejklíře, ukázky kovářské práce, vánoční zvyky a ochutnávky vánočního cukroví a punče. V 17,00 hodin se pak rozsvítí vánoční strom.

Adventní koncerty
Vokálně-instrumentální soubor Madrigal z Kadaně zahájí sérii adventních koncertů v kostele Povýšení sv. Kříže v Kadani. Začátek v neděli 29. listopadu od 17,00 hodin.
První adventní koncert proběhne také v kostele svatého Ignáce v Chomutově. Od 19,00 hodin vystoupí Ženský komorní sbor Jirkov a Radim Schwab.
Tradiční adventní koncert pořádá město Most v kostele Nanebevzetí Panny Marie v neděli 29. listopadu od 18,00 hodin. Vystoupí vokální soubor Čeští madrigalisté. Více se koncertu dozvíte v článku Vánoce v Mostě. 
První adventní koncert chystají také v Hřebíkárně v Chomutově. 29. listopadu od 19,00 hodin vystoupí žáci Základní umělecké školy v Jirkově.

Opera a a trh na zámku
Koncert k zahájení Adventu chystají na pátek 27. listopadu od 18,00 hodin v prostorách zámku Krásný Dvůr na Podbořansku. V podání sólistů uslyšíte slavné operní árie i operetní melodie a muzikálové písně. V sobotu pak můžete na zámecké nádvoří vyrazit na trhy. Podrobnosti v našem Speciálu Vánoce a Advent 2015

Strom v Meziboří
Sváteční program v Meziboří na Mostecku začne v pátek 27. listopadu vánočním posezením v klubu seniorů od 15,00 hodin. N náměstí před budovou úřadu se od 16,00 hodin koná vánoční vystoupení děti z MŠ a poté rozsvícení stromku a ohňostroj. V Kulturním zařízení bude v 16,00 hodin zahájena výstava vánočních stromků a od 17,00 hodin zahraje vynikající kytarista Lubomír Brabec.

Rozsvícení v Louce
Také v Louce u Litvínova chystají u příležitosti začátku Advent malou slavnost, a sice u kaple svatého Antonína Paduánského v neděli 29. listopadu od 16,00 hodin. Vystoupí pěvecký sbor Gymnázia Litvínov s adventním koncertem.

Chomutovské Vánoce
Velká série akcí na náměstí 1. máje v Chomutově, kdy můžete každý den vyrazit na trh s kulturním programem, začne v neděli 29. listopadu. Od 10,00 do 16,00 hodin se bude odehrávat program nazvaný Než se první vločka snese, budou se dít věci v lese, na který v půl páté naváže rozsvícení vánočního stromu s ohňostrojem. Na náměstí bude trh otevřen až do 23. prosince a jeho součástí bude Ježíškova pošta, mechanický betlém jízdy lokálky Amálky.

Petrohradský stromeček
Obec Petrohrad na Podbořansku pořádá zahájení adventu a rozsvícení vánočního stromečku v sobotu 28. listopadu od 15,00 hodin na návsi. Součástí programu je soutěž o nejlepší vánočku a vánoční cukroví, vyrábění vánočních dekorací, zdobení perníčků a výroba ozdob na stromeček. O zábavu se postarají žáci ZŠ a MŠ Petrohrad.

Lounský Advent
V neděli 29.listopadu se od 13,00 do 17,00 koná na Mírovém náměstí v Lounech slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Kulturní program je doplněn trhem s tradičními výrobky. V programu vystoupí děti ze zdejších škol, rozsvícení stromu se odehraje v pět hodin. Další program je přichystán na každou adventní neděli.

Trhy v muzeu
Tradiční adventní jarmark plný inspirací na vánoční dárky se šperky, keramikou, textilními výrobky, přírodní kosmetikou, bylinkami a vánočním pečivem se otevře v sobotu 28. listopadu v Muzeu města Ústí nad Labem. Otevřeno je od 9,00 do 17,00 hodin, vstup volný.

Rozsvěcení v Lomu
Lom na Mostecku rozsvítí vánoční strom v neděli 29. listopadu v 16,30 hodin na náměstí Republiky. V programu vystoupí děti ze ZŠ Lom a můžete si společně vypustit balónky s přáním Ježíškovi.

Vlakem s Mikulášem
Tradiční mikulášský vlak na Doupovské dráze pojede z Kadaně-Prunéřova do Kadaňského Rohozce a zpět v sobotu 28. listopadu. Odjezd je ve 12,50 hodin, návrat v 16,40 hodin. Informace na www.doupovskadraha.cz.

Trhy na horách
Nová Ves v Horách na Litvínovsku chystá na 29. listopadu od 17,00 hodin vánoční trhy a rozsvěcení vánočního stromu v parku před obecním úřadem. Můžete ochutnat svařák a přijít se pochlubit vánočními dobrotami před sousedy.

Kynologické hřiště
A na závěr jedna nevánoční pozvánka na otevření kynologického hřiště v městském parku v Chomutově. Koná se v sobotu 28. listopadu od 14,00 do 16,00 hodin a na programu je ukázka využití hřiště a výcvik psů, prezentace chomutovského útulku a práce se záchranářskými psi. V rodinném centru Rozmarýn zároveň probíhá sbírka pro útulek.

 

Foto: Město Chomutov