e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 27. až 29. října

publikováno: 25.10.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední říjnový víkend bude ve znamení podzimních oslav – přípravy na Halloween a dušičky, dlabání dýní či soutěže jablek. K zimnímu spánku se o víkendu uloží Švestková dráha, mostecký autodrom, zámek Jezeří i libyňský kostel.

Jízdy na Švestkové dráze
Oblíbená Švestková dráha, výletní vlak Českým středohořím na trati mezi Mostem a Lovosicemi, se rozloučí s turistickou sezónou poslední říjnový víkend. V sobotu a neděli 28. a 29. října vyrazí na trať motorová lokomotiva Bardotka se salónním vozem, z Lovosic budou odjíždět tři soupravy, z Mostu dvě. Podrobnosti o akci a jízdní řád najdete v článku Lokomotiva Bardotka ukončí úspěšnou sezonu na Švestkové dráze.

Mentaurovský počin
Rekreační areál Knesplíkov u Litoměřic pořádá ve státní svátek, 28. října od 13,00 hodin program pro děti i dospělé. Soutěžit se bude o titul Mentaurovský borec, zahraje keltská hudba a večer také třeba revival kapely Mňága a Žďorp a punkrocková kapela Legalizace. Pro děti je připravena spousta atrakcí - workshop Drumben, malování na obličej, nafukovací atrakce, chybět nebude stánkový prodej, líčení, fotokoutek. Pokud se vám nebude chtít domů, je možné i přespat.

Konec sezóny
Kostel svatého Jiljí v Libyni na Lubenecku ukončí turistickou sezónu saxofonovým koncertem Květoslavy Teturové, která se právě vrací z koncertního turné po Albánii a Kambodži. V sobotu 28. října od 16,00 hodin zazní v kostele světoznámé melodie. Vstupné dobrovolné na podporu kostela.

Masarykova socha
Není příhodnějšího dne než 28. října na připomenutí sochy T. G. Masaryka, která stávala před Základní školou J. A. Komenského v Lounech. Dnes ji tam můžete vidět jen na historické fotografii. Akce Bylo tu... bude tu začíná v 10,00 hodin a koná se na podporu obnovení sochy v Lounech.

Výroční oslavy
Kde si připomenout výročí založení republiky? V pátek 27. října v 11,00 hodin se koná vzpomínkový akt k výročí založení Československa na Kruhovém náměstí v Žatci. 99. výročí připomene pietní akt v pátek v 15,00 hodin v Klášterci nad Ohří. V Chomutově si výročí můžete připomenout v sobotu 28. října v pravé poledne v parčíku T.G.M.

Lampionový průvod
Na počest výročí vzniku samostatného československého státu se koná v Duchcově v sobotu 28. října lampionový průvod. Vše začne v 18,00 hodin u rybníka Barbora, po průvodu bude před kostelem bude pro děti připravena zábava – písničky a soutěže o drobné ceny. Dospělí návštěvníci mohou využít stánek s občerstvením. Na závěr večera bude ohňová show Radima Lůžka.

Jezerní běh
Na výročí československé samostatnosti se opět poběží kolem jezera Most závody. Pro běžce budou připraveny dvě tratě, delší 11kilometrová a kratší na 4,5 km. Závody startují před přesunutým kostelem v Mostě Startovné je 200 Kč, pro juniorské kategorie 50 Kč, přihlášky na www.behjezero.most.cz, případně na místě za 300 Kč do naplnění kapacity.

Doupovská zahrada
V okolí kostela svatého Jana Křtitele ve Vroutku by měla vyrůst jedinečná botanická zahrada, kde najdete většinu květin a trav z Doupovských hor. Pokud chcete při jejím vzniku přiložit ruce k dílu, můžete vyrazit na brigádu, která se bude konat v sobotu i neděli 28. a 29. října. Sledujte facebookový profil Žijeme Podbořany.

Sraz rodáků a přátel
V Cítolibech na Lounsku se ve sváteční den, v sobotu 28. října sejdou rodáci. Součástí programu je také páté výročí znovuotevření zdejšího kulturního domu a návštěvníci budou mít příležitost podívat se i na některé památky městyse. Od 15,00 do 17,00 hodin bude totiž otevřena fara, kostela i škola, poté bude probíhat program na sále Dělnického domu. V osm večer vystoupí Sestry Havelkovy, jejichž koncert doprovodí módní přehlídka šatů z dob první republiky. 

Strašidelná zoo
V chomutovském zooparku se dnes odpoledne můžete připravit na blížící se Halloween. Nemůže samozřejmě chybět dlabání dýní se soutěží o nejhezčí dýni a maškarní rej. Po zooparku se také projde lampiónový průvod, pro děti je připravena strašidelná stezka a program doplní ohňová show a zábavný program s Dance Mission. Začátek v 15,00 hodin, vstupenka stojí stejně jako při běžném vstupu do zooparku, tedy 80 Kč pro dospělé a 50 Kč pro děti. 

Strašidelný Halloween
Chrám chmele a piva v Žatci chystá pro malé i velké strašidelný večer u Majáku. Čeká vás strašidelný dům plný živých i neživých bytostí, malování strašidelných masek na obličej a občerstvení. Akce se koná od 17,00 do 20,00 hodin, vstupné je 50 Kč, pro děti v maskách zdarma.

Oživlá strašidla
Další strašidelný program se bude konat na zámku Jezeří, kde o víkendu ožijí strašidla. Strašidelné prohlídky budou probíhat v sobotu 28. a v neděli 29. října od 11,00 do 15,00 hodin. Vstup pro dospělé 100 Kč, děti, studenti, senioři 70 Kč.

Otevřená obora Fláje
Dny otevřených dveří v oboře Fláje v Krušných horách se letos konají ještě od pátku 27. do pondělí 30. října. Vstup je povolen pro pěší a cyklisty jen po vyznačené trase (asfaltová komunikace Šumenské údolí – Zámecká křižovatka, Zámecká křižovatka – Dlouhá Louka). Mapu najdete na vstupních branách obory. Otevřeno bude od 10,00 do 15,00 hodin, poslední letošní dny otevřených dveří se konají 17. listopadu.

Noc světel
Annaberg-Bucholz, saské krušnohorské město pořádá v sobotu 28. října večer Noc světel, jakousi stylovou obdobu nákupní noci. Obchody a restaurace budou otevřené od 17,00 do 22,00 hodin a v restauracích se budou podávat podzimní delikatesy, například dýňové. 

Divadelní žně
Podtitul Láskyplné mají letošní Klášterecké divadelní žně, festivalová přehlídka ochotnického divadla, která se koná již popatnácté. Od 28. října do 4. listopadu nabídne desítku představení souborů z celé ČR i Slovenska. Celý program přehlídky najdete v článku V sobotu začínají v Klášterci divadelní žně.

Autodrom se loučí
Na sobotu 28. října připravil mostecký autodrom pro své fanoušky rozloučení s letošní závodní sezonou. The Most AUTOSHOW #6 nabídne od 9,00 do 17,00 hodin oblíbené volné jízdy s vlastním vozem po závodním okruhu, jízdy s Petrem Fulínem či Louda Cup. Při sobotním autoshow vyvrcholí zároveň třetí ročník populární soutěže amatérských jezdců na velkém závodním okruhu The Most Challenge. Podrobnosti zjistíte na webu autodromu a další pak zítra v našem Magazínu.

Oslavy sklizně a řemesel
Velký podzimní trh se koná v sobotu 28. října v Litvínově. Prodej podzimních výrobků a výpěstků na náměstí Míru doplní program na zámku - výstava aranžovaných květin, dílny pro děti a pohádka a soutěž o nejlepší litvínovské jablko. Litvínovem projde vpodvečer lampionový průvod. Podrobnosti se dozvíte z článku Litvínov chystá na sobotu oslavy sklizně a řemesel.

Dostihy
V neděli 29. října se na hipodromu v Mostě pojede předposlední letošní dostih - Českomoravská cena, jeden z nejstarších českých dostihů, který se jezdí od roku 1920. Těšit se proto můžete na českou jezdeckou špičku. Program začíná ve 12,30 hodin. Návštěvníkům bude k dispozici tradiční kyvadlová doprava zdarma, která jezdí na trase OD Prior, První náměstí, Čs. mládeže, konečná zastávka tramvaje číslo 4 a Hipodrom.

Po stopách Dražného
Procházku historií města si můžete užít v sobotu 28. října v Litvínově. Zajímavými místy a jejich minulostí vás provede Jan Setvák z mosteckého muzea. Start je ve 14,00 hodin na zámku. Podrobnosti v článku Projděte se historií Litvínova.

Prohlídky zámku
Od půdy po templ se jmenují hrané prohlídky zámku Krásný Dvůr, které vás zavedou do běžně nepřístupných prostor zámku a do Novogotického templu. Konají se v sobotu 28. října od 10,00 hodin, vstupné 150 korun, snížené 130 Kč. Doporučena rezervace na tel. 415 210 004.

Den řemesel
V Úštěku na Litoměřicku se v sobotu 28. října koná Den českých řemesel. Jeho hlavní součástí je velký řemeslnický jarmark od 9,00 do 17,00 hodin na náměstí. Součástí programu bude hudba, módní přehlídka, vystoupení legionářů, divadlo v kulturním domě, výstava prvorepublikových kol a hasičské stříkačky, střelnice a další. V 10,00 hodin dorazí prezident T.G. Masaryk s doprovodem. Po celé prázdniny, dd čtvrtka až do neděle můžete navštívit Muzeum Čertů, kde budou v sobotu řádit živé čertice. 

Foto: Zoopark Chomutov.