e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Novou senátorkou za Most bude lékařka

publikováno: 25.10.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Alena Dernerová, dětská neuroložka z Mostu, zvítězila v druhém kole senátních voleb a porazila sociálního demokrata Zdeňka Brabce. Dernerová získala náskok již v prvním kole. Ve druhém ji volilo 65 procent občanů. Dlužno však dodatek, že k urnám přišla necelá pětina voličů. Senátní volby znamenaly v Ústeckém kraji velký úspěch pro sdružení Severočeši.cz.

Volební účast, jak se dalo očekávat, byla mnohem nižší než v prvním kole, kdy přišli lidé volit také do svých obecních zastupitelstev. V Mostě nedosáhla ani 20 % a byla tak jedna z nejnižších v ČR. V prvním kole dorazilo k urnám téměř 39 procent voličů. Ani v Ústí nad Labem, kde se také v Ústeckém kraji volilo, nebyla účast o mnoho vyšší - přes 21,7 procent ve druhém kole.

MUDr. Alena Dernerová kandidovala za sdružení Severočeši.cz. To uspělo také v Ústí nad Labem, kde zvítězil starosta Telnice Jaroslav Doubrava. Dernerová nahradí komunistu Vlastimila Balína, kterému ale dalo hlas jen něco málo přes tisíc lidí a skončil jako zcela poslední.