e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

12. Dny české a německé kultury

publikováno: 25.10.2010, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Festival se koná v Drážďanech/Ústí nad Labem a Euroregionu Elbe/Labe se od 29. října do 14. listopadu. Tento festival je největší zahraniční prezentací českého umění a kultury v Evropě. V letošním roce se v Drážďanech a okolí představí v šedesáti akcích čeští profesionální, poloprofesionální i amatérští umělci všech žánrů a kategorií, v Ústí nad Labem a severních Čechách bude naopak ve třiceti festivalových akcích prezentován výběr z německého umění a kultury.

Euroregion Elbe/Labe sahající od Míšně přes Drážďany a Pirnu po Děčín a Ústí nad Labem se tak na podzim opět stane hostitelem česko-německých setkávání a porozumění.

Bohatý festivalový program i letos nabídne známé a divácky oblíbené akce stejně jako překvapivé novinky. Za názvem Dny české a německé kultury se však skrývá mnohem víc než jen pouhá prezentace umění a kultury. V popředí stojí především setkávací charakter a podpora vzniku kooperací.

12. Dny české a německé kultury realizují v poslední době stále častěji používanou frázi o „překračování hranic“. Velká část letošního programu sestává z akcí, které se konají na obou stranách česko-německé hranice nebo spojují obyvatele obou zemí.

Nadace Brücke/Most v Drážďanech a Collegium Bohemicum v Ústí nad Labem chtějí společnými silami posílit stávající kontakty a dát přiležitost vzniku nových. Na jedné straně to jsou umělci, kteří s sebou přinášejí zkušenosti z obou zemí a na druhé straně návštěvníci, kteří jsou také podněcováni k získávání nových zkušeností. Návštěvníci Dnů české a německé kultury se tímto stávají oněmi pověstnými „přeshraničníky“.