e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 27. až 29. září

publikováno: 25.9.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední zářijový víkend patří oslavám svátku patrona českých zemí svatého Václava. Vyrazit tak můžete na několik svatováclavských poutí a slavností – ve Strupčicích, Výsluní, Bílce či Lovosicích. Přidáme i další typicky podzimní akce - oslavy vinobraní, výstavu jablek a první drakiádu.

Svatováclavská pouť
Po slavnostech cibule v Račeticích tu máme další "voňavé" slavnosti. Tentokrát se bude slavit sklizeň česnesku, kterým je proslulá obec Strupčice na Chomutovsku. Svatováclavská pouť v sobotu 28. září tak bude mít letos česnekovou příchuť. Program odstartuje v 10,00 hodin a celý ho najdete v článku Svatováclavská pouť s česnekovou příchutí.

Ovocnářská výstava
Regionální ovocnářská výstava v Žatci se bude letos již popáté. Jablka, hrušky a švestky od sadařů a zahrádkářů z blízkých ovocnářských oblastí budou k vidění v Křížově vile v pátek 27. a v sobotu 28. září. Některé odrůdy budou k ochutnání a soutěžit se bude o nejkrásnější jablko. Po oba dny je otevřeno od 10,00 do 17,00 hodin a co všechno výstava nabídne se dozvíte v článku Zahradu Křížovy vily v Žatci zaplní podzimní ovoce.

Ukončení turistické sezóny
Město Most pořádá v neděli 29. září ukončení turistické sezóny na kolech. Start cyklojízdy je v 11,00 hodin z areálu kostela Nanebevzetí panny Marie v Mostě. Krátká trasa 15 km vede přes Mariánské Radčice a Braňany, dlouhá 35 km dál přes Želenice, Patokryje a Rudolice. Cíl je u kostela, kde bude kreativní stánek čisté mobility, zábavná stezka s úkoly, občerstvení, stánek a zábavná dráha Cyklopointu Most. Konání si můžete ověřit na tel. čísle 774 105 314.

Svatováclavská slavnost
V Bílce pod Milešovkou se po dvacáté koná Svatováclavská slavnost. Začne v sobotu 28. září ve 14,00 hodin na návsi vystoupením trubačů. V programu je hudební skladba Milana Kymličky Desatero pro kapličku, vystoupí děti ze ZŠ Žalany, Sváťovo Dividlo, soubor Collegium hortense a B.B.Band. Dozvíte se také informace o činnosti památkového ústavu. Mezi 10. a 13. hodinou je možný výstup na Milešovku, kde si vyslechnete výklad o práci Akademie věd. Chybět nebudou řemeslné stánky s regionálními produkty, dětský workshop a malování na obličej.

Závod o věnec buřtů
V sobotu 28. září se koná již 66. ročník cyklistického závodu do vrchu Měděnec O věnec buřtů. Start pro všechny kategorie je ve 14,00 hodin v Klášterci nad Ohří, na křižovatce ulic Vítězná a Pod Hájovnou. Registrace probíhá na místě nejpozději 30 minut před závodem, startovné 50 Kč. Trať závodu vede přes Kláštereckou Jeseň a sfingy do Měděnce. Vyhlášení a společné opékání vítězných buřtů ve skiareálu Alšovka.

Svatomichaleská slavnost
Hlavní program Svatomichaelské slavnost 2019 bude probíhat v sobotu 28. září na zámku, na náměstí Míru i dalších místech Litvínova. Náměstí bude patřit hudbě, Voigtovy sady sportu. V neděli program uzavře koncert v kostele svatého Michaela Archanděla. Celý program najdete v dnešním Magazínu v článku Litvínov oslaví o víkendu svého patrona, svatého Michaela.

Svatý Václav na zámku
V den státního svátku – svátku české státnosti a sv. Václava 28. září se návštěvníci zámku Stekník na Žatecku mohou seznámit také s příběhem našeho zemského patrona. V prostoru zámecké kaple se nachází jeho vyobrazení na velkém barokním plátně od významného malíře Ignáce Raaba (1715 -1787). Svatý Václav, je zde vyobrazen s Paladiem země české, jemužse tradičně připisuje zvláštní ochranná moc nad Českými zeměmi. Povídání o svatém Václavu a Paladiu země české si můžete přijít poslechnout každou hodinu, kdy začínají prohlídky, od 10,00 do 16,00 hodin.

Člověk v přírodě
Na výstavišti v Lounech se od pátku 27. do neděle 29. září koná veletrh Člověk v přírodě, doplněný Potravinářským a nápojovým salónem a výstavou Řemesla a kreativita. Otevřeno je od 9,00 do 17,00 hodin, vstupné dospělí 50 Kč, děti a senioři 30 Kč. Výstava je zaměřena na chovatelství, další pak na tvůrčí aktivity, součástí programu je soutěž o nejhezčího voříška.

Drakiáda na Rubínu
Krásné místo s výhledem, kde to navíc pěkně fouká - to je vrch Rubín na Podbořansku. Využít toho můžete v sobotu 28. září při drakiádě, kterou pořádá Společensko pro památky Podbořanska. Začíná se od 14,00 hodin. Soutěžit se bude v různých kategoriích jako nejvyšší let, nejkrásnější či nejvtipnější vyrobený drak. Pro milovníky buřtů nebude chybět oheň. 

Svatováclavský běh
Zaběhat si večerním Žatcem můžete v pátek 27. září. Bohemia sport Žatec pořádá třetí ročník Svatováclavského nočního běhu, který startuje na stadionu Mládí v Žatci. Jak uvádí pořadatelé zúčastnit se mohou všichni od prvních krůčků po poslední dech, letošní novinkou je „papučák 65+“ s tratí 250 metrů na stadionu. Dětské kategorie startují v 17,40 hodin, dospělí v 19,50 hodin, prezence začíná v 17,00 hodin. Nezapomeňte na čelovku.

Divadlo v klášteře
Divadlem ožije v pátek 27. září klášter v Dolním Ročově na Lounsku. Spolek Moje Ročovsko zve na divadelní humornou divadelní hru pro dospělé souboru Třebivadlo, nazvanou  Ženy v ráji aneb muži v háji. Vstupenky jsou v prodeji v klubu Karakal v Ročově nebo na tel.: 603 465 024. Začátek v osm hodin. 

Vinobraní 
V Třebívlicích na Mostecku oslaví o víkendu konec sklizně vína. Vinobraní v Zámeckém vinařství Johann W proběhne ve dnech 27. a 28. září. Bude připraveno občerstvení se specialitami místního šéfkuchaře Martina, degustace i prohlídky sklepa. V pátek odpoledne navíc zpestří ochutnávky kulturní program s koncerty, pro děti jízda na koni, střelba ze vzduchové pušky, dále aukce klobásového megahroznu. V pátek je otevřeno od 13,00 do 22,00 hodin, v sobotu od 11,00 hodin.

Vinobraní II
Další oslavu vína chystají o víkendu ve Velkých Žernosekách na Litoměřicku. Program začne již v pátek 27. září v 18,00 hodin na návsi, odkud se v osm hodin vydá historický průvod s loučemi. V sobotu v 11,00 hodin se v kostele kkoná požehnání úrodě vína a poté následuje kulturní program na návsi. Ve 14,00 hodin opět vyjde historický průvod, v 17,00 hodin zahraje Děda Mládek Illegal Band a další kapely. V dalším programu je připraveno třeba vojenské ležení s historickými zbraněmi a řemeslnými stánky, divadlo na dětské scéně, jízda na koních v přístavišti, pouťové atrakce. Ve 21,00 hodin program zakončí ohňostroj a následuje zábava v Kulturním domě. 

MTB Tour České středohoří
Zavírání cyklistické sezóny na Labské stezce 2019 si můžete užít na MTB TOUR České středohoří v Litoměřicích. Na neděli 29. září je připravený jubilejní 5. ročník cyklomaratonu pro širokou veřejnost všech výkonnostních a věkových kategorií včetně malých dětí. Dětský mini maraton na 8 km je určený pro děti od 3 do 18 let. Nově je připravena společná nezávodní jízda na 28 km po Labské cyklostezce. Královskou závodní trasu závodníci absolvují na nové trati o délce 83,29 km, střední závodní trasa měří 64,43 km, krátká celkem 48,6 km. Závody doplní služby pro účastníky, spousta zábavy, soutěží, a slavnostní vyhlašování vítězů. Registrace na www.mtbtour.cz nebo nejpozději hodinu před startem.

Habánkova rallye
Již po osmnácté pořádá Docela velké divadlo v Litvínově pro děti a jejich rodiče či prarodiče automobilové závody. Jedou se po tajné trase Litvínovem a okolí. Úkolem rodičů je řídit a jet jízdu zručnosti, děti navigují a plní úkoly pohádkových postav. Závody startují v sobotu 28. září ve 14,00 hodin. Vše důležité se dozvíte v článku

Evropská noc vědců
V pátek večer se otevře návštěvníkům teplická hvězdárna na Písečném vrchu. Tradiční setkání s veřejností v rámci Evropské noci vědců probíhá od 16,00 do 24,00 hodin. Vstup je zdarma.

Nočním parkem
Další večerní pozvánka míří do zámku v Libochovicích, kde se v sobotu 28. září večer koná Svatováclavská strašidelná cesta zámeckým parkem. Doprovodí vás známá strašidla a místní duchové. Začátek je v 18,00 hodin a doporučujeme rezervaci na tel. 416 591 443.

Václavská pouť
A další Václavská pouť bude v Lovosicích a zakončí zdejší kulturní léto. V sobotu 28. září se můžete těšit od 10,00 hodin na několik hudebních podií, spoustu stánků a pouťových atrakcí. Zahrají třeba Anna K., Sebastian, Těžkej Pokondr, Vltava a další.

Pouť na horách
Svatého Václava uctí poutí také ve Výsluní v Krušných horách na Chomutovsku. Program na hlavní scéně začíná v sobotu 28. září v 11,00 hodin, vystoupí třeba Jindra Kejak nebo Druhej dech a připraven je i program pro děti. V kostele svatého Václava můžete od 12,30 hodin vidět pohádku a poté bublinová kouzla. Od 19,00 hodin vystoupí kapela Abdera a poté Kabát Band Chomutov (večerní vstupné 100 Kč). V kostele budou k vidění výstavy fotografií i obrazů.

Den věží
U příležitosti Dne věží bude v sobotu 28. září vstup na radniční věž i Mikulovickou bránu v Kadani zdarma. V kapli radniční věže budou u příležitosti svátku sv. Václava od 15,00 do 17,00 hodin vystaveny ostatky tohoto světce. V neděli 29. září si pak můžete v Mikulovické bráně od 13,00 do 17,00 hodin vyzkoušet virtuální realitu.

Další tipy můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: pixabay.com.