e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Křišťálovou noc připomene výstava v Mostě

publikováno: 25.9.2018, kategorie: Výstavy, autor: Eva Hladká

Sdílet: facebook twitter google+

Osmdesát let od Křišťálové noci, během níž lehla popelem mostecká židovská synagoga, připomene nová výstava Oblastního muzea v Mostě nazvaná Žili mezi námi - Židé na Mostecku. Otevře se v úterý 2. října v 17,00 hodin a doplní ji také přednášky pro školy a veřejnost.

Výstava je věnována všem bývalým židovským spoluobčanům. Připomíná jejich podíl na životě a rozvoji regionu od středověku po osudový rok 1938. V historickém kontextu přibližuje zvláštnosti této minority ve vztahu k většinové populaci. Zcela nově přináší dosud neznámá fakta o osudech příslušníků židovské menšiny po jejich nuceném odchodu z Mostecka v roce 1938 a následných deportacích do Terezína a vyhlazovacích táborů a ghett na východě Evropy. Nezanedbatelná pozornost je však věnována i těm Židům z našeho regionu, kteří vstoupili do československých zahraničních jednotek a zapojili se do bojů za osvobození své vlasti. Poslední část výstavy přibližuje současný život židovské komunity, který je prezentován na pozadí činnosti Židovské obce Teplice.

Výstava potrvá do 31. ledna 2019. Bude provázena přednáškami, komentovanými prohlídkami a programy pro školy a pro veřejnost. Na vzniku výstavy se podílelo mostecké muzeum, Státní okresní archiv Most a Židovská obec Teplice. Hlavním mediálním partnerem je týdeník Homér.

Foto: Židovská synagoga v Mostě kolem roku 1920, zdroj: Wikimedia Commons.