e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pondělní ráno nabídne zatmění obřího Měsíce

publikováno: 25.9.2015, kategorie: Vzdělávání, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Krásnou podívanou nabídne v pondělí 28. září nad ránem hvězdné nebe nad našimi hlavami. Nejen že budeme moci pozorovat úplné zatmění Měsíce, ale zároveň bude tento úplněk v okamžiku, kdy je Měsíc Zemi nejblíže a tudíž ho uvidíme mnohem větší než obvykle. A co víc si přát - v pondělí je státní svátek, a tak to budete moci dospat. Pozorování tohoto nebeského jevu vám nabídnou hvězdárny v Teplicích, Kadani a Mostě.

"Mimořádné je to, že zatmění nastane právě při perigeu dráhy Měsíce, tedy když bude Měsíc k Zemi nejblíže a my jej uvidíme větší než jindy. Navíc se Měsíc bude při zatmění pohybovat blízko středu stínu Země, zatmění tudíž bude výrazné a zřetelné," informoval Petr Dušek z teplické hvězdárny. Nejdále od Země a tudíž nejmenší, byl měsíc v březnu, nyní je plocha Měsíce ze Země při úplňku až o 30 procent větší.

Úplné zatmění začne v pondělí 28. září ve 4 hodiny a 11 minut a končí před půl šestou ráno. Na hvězdárně na Hněvíně v Mostě začíná pozorování ve 2,30 hodin. Teplická hvězdárna na Písečném vrchu bude mimořádně otevřena od 3,00 do 6,30 hodin. Další pozorování bude možné v zahradách Františkánského kláštera v Kadani s RNDr. Pavlem Pintrem. Sraz je v pondělí ve tři hodiny ráno.