e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Celosvětová premiéra v Mostě

publikováno: 25.9.2009, kategorie: Zajímavosti, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

První uvedení má za sebou film „Černobílá barevná“, který široké veřejnosti ukazuje srozumitelnou formou znovuobnovení a netradiční vznik krajiny na Mostecku, Chomutovsku či Bílinsku v místech někdejší těžby uhlí. Dokumentární snímek, který zaujme mimo jiné hereckým obsazením, se promítl poprvé středoškolským studentům Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě. Právě do škol je prvotně film, který bude soutěžit na festivalu Ekofilm, určen.

Myšlenka filmu, která by ukázala přeměnu těžebních lokalit a měsíční krajiny na působivou krajinnou scenérii a místa, kam se i po vytěžená tun uhlí vrací život a lidská činnost, se zrodila v hlavě Stanislava Štýse, tvůrce české rekultivační školy a odborníka na krajinnou ekologii. On je ve filmu v roli dědečka, který svým vnukům (jde o jeho skutečnou vnučku a vnuka) vysvětluje formou procházky na konkrétních místech, co zde bylo před desítkami let a jak se to změnilo a dále mění. Jejich dětský pohled je jistě „filmařsky“ velmi ozvláštňujícím prvkem při procházce po obnovené krajině, výsypkách, k napouštěnému jezeru a podobně.

Film je určen především mladým divákům, kteří by měli vědět, v jaké krajině žijí a že v místech jejich dnešních výletů (Benedikt, Matylda, hipodrom, autodrom, vinice, parky jako Hrabák atd.) dříve kvůli těžbě život vyhasl a teď jsou z nich opět atraktivní místa plná nových živočichů, rostlin a dokonce i zábavy.

Po odvysílání na Ekofilmu se tvůrci chtějí pokusit dostat film do širokého povědomí a doufají, že se jim podaří najít cestu a možnosti, jak distribuovat snímek do škol v České republice. Osvětovou podporu a pomocnou ruku ve spleti školské legislativy po zhlédnutí filmu nabídla právě Střední škola diplomacie a veřejné správy v Mostě. „Se studenty hodláme pokračovat v reflexi tím, že se například zapojí do fotografování rekultivovaných míst a vzniklé fotografie budou přihlášeny do fotosoutěže Okresní hospodářské komory v Mostě,“ uvedla ředitelka školy Vladimíra Ilievová. Komora vyhlásila soutěž na téma „Pohledy na obnovenou krajinu – faunu a flóru – severozápadních Čech“, jejíž uzávěrka je 21. října. „Škola mimo jiné pojala promítání filmu jako jednu ze zahajovacích aktivit v rámci dobrovolného a zatím nikým finančně nepodporovaného projektu školy, který má za cíl mimo jiné pozitivní medializaci našeho regionu,“ doplnila Vladimíra Ilievová. Studenti budou následně plnit zadané úkoly. Školské zařízení se tak chce aktivně zapojit do dlouholetých diskuzí o nutnosti propagovat pozitivní tvář zdejšího regionu a zúročit zdejší turistický potenciál.