e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nová kancelář má lákat filmaře i turisty na místa natáčení

publikováno: 25.8.2016, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Dolský mlýn v České Švýcarsku (na fotce), zámek Ploskovice, město Žatec nebo Tiské stěny - to jsou jedny z nejoblíbenějších lokalit, vyhledávaných filmaři v Ústeckém kraji. K tomu, aby jich bylo víc, má přispět nově vznikající filmová kancelář, která má pomáhat filmovým štábům hledat a zajišťovat lokace pro natáčení. 

"V posledních letech velmi dynamicky roste nová forma cestovního ruchu tzv. filmová turistika, kdy se zvyšuje návštěvnost míst, která jsou spojená s natáčením pohádek, seriálů a filmů," říká mluvčí kraje Lucie Dosedělová. V Ústeckém kraji by tak mohla stoupnout návštěvnost.

Oddělení cestovního ruchu krajského úřadu tak chce zřídit kontaktní místo, které bude pomáhat filmovým štábům hledat lokace a dojednávat podmínky a povolení s vlastníky jako je Národní památkový ústav, města, obce, Lesy ČR a dalšími. "Postupně bude vytvořena síť měst, obcí, institucí i soukromých subjektů, které jsou vůči audiovizuálním produkcím vstřícné," představuje náplň činnosti filmové kanceláře Dosedělová. Kancelář by měla také doporučovat filmařům místní dodavatele od ubytování a stravování po produkční agentury, organizovat nábor komparzu a poskytovat filmařům konzultace například o historii, architektuře či přírodních podmínkách v kraji. V současné době již funguje osm podobných filmových kanceláří na regionální úrovni po celé republice.