e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jezerní běh nabídne neobvyklé sportovní i kulturní zážitky

publikováno: 25.8.2015, kategorie: Sport, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Zážitkový pochod a běh indistruální krajinou - tak zní podtitul už čtvrtého ročníku Jezerního běhu. Letos zájemce provede místy okolo dolu Bílina a zavede je také k architektuře 70. let minulého století - do nádražní budovy v Duchcově, kde se koná afterparty. Startuje se v sobotu 5. září z Bíliny, podle pořadatelů zřejmě naposledy! Akci můžete podpořit zaplacením startovného na Startovači.

Jaká je krajina severních Čech? Je hezká nebo ošklivá? Mrtvá nebo živá? Chceme se do ní vracet nebo raději utéct? Právě na takové otázky má pomoci odpovědět Jezerní běh, který organizuje skupina nadšenců okolo sociální antropoložky Ivany Hermové čtvrtým rokem v severních Čechách. Trasa vede proměnlivou a složitou krajinou těžby, průmyslu, rekultivací i nové divočiny. Stejně tomu bude i letos - startuje se v Bílině a cíl je v Duchcově - a mezi těmito dvěma městy neleží nic - jen důl.

Trasa měří 22,5 kilometru a nezáleží na tom, jak jí absolvujete, zda během či chůzí. Navíc na místě budou k dispozici také průvodci, takže pokud netrváte na časovém limitu, můžete se ještě něco dozvědět. A pokud zrovna nejste běžci, velmi zajímavý bude i doprovodný program akce. Zúčastnit se můžete třeba pohybovho workshopu Bledé stromy v kráčejících krajinách pod vedením tanečnice a performerky Kateřiny Bilejové, který bude probíhat celý den.

Samotný pochod a běh startuje v 11,00 hodin v Bílině mezi ZŠ Za Chlumem a Kulturním domem Fontána v Bílině. Odtud vás trasa povede přes Radovesickou výsypku kolem elektrárny Ledvice do Duchcova. Afterparty začíná v 17,00 hodin na nádraží v Duchcově a končí s odjezdem prvního ranního spoje na Prahu, tedy ve čtyři ráno. 

Podle pořadatelů je možné, že letošní ročník bude poslední. "Bylo nám ctí pro vás lokality objevovat a vymýšlet trasy a jsme moc rádi, že jste nám zachovali přízeň. Toto jezerní dobrodružství pro nás ale tímto končí. Vyjednávání prostorů se zákazy vstupu jakož i logistika samotného závodu jsou náročné disciplíny, které polykají skoro všechen volný čas. Naše vlastní objevování severočeské krajiny teď navíc míří jiným směrem – k pohybovým experimentům, prožitkovým workshopům, uměleckým intervencím," vysvětlují organizátoři. Pokud se tedy nenajdou lidé, kterým by současní organizátoři předali žezlo, máte letos poslední příležitost si tento neobvyklý běh krajinou vychutnat.

Startovné 150 korun nebo vstup na afterparty 100 Kčje možné zakoupit a akci podpořit na webu Startovač. Organizátoři pro vás připravili za drobný příspěvek i spoustu zajímavých odměn a doprovodných akcí, které na Jezerní běh navážou, třeba prohlídku litvínovského Koldomu nebo celodenní výpravu po mořském dně se členy sdružení Moře klidu.

Program:

9.00 – 15.00: Pohybový workshop Bledé stromy v kráčejících krajinách pod vedením tanečnice a performerky Kateřiny Bilejové

11.00 – 17.00: Jezerní běh a pochod. Pro chodce nebo pro ty běžce, kteří budou ochotní se zastavit, budou na trase naši průvodci, kteří zájemcům převypráví příběh míst, kterými vede trasa.

17.00: prohlídka nádraží Duchcov a vyprávění o nádražních budovách v severních Čechách

17.30: Vyhlášení výsledků běhu, předání cen vítězům

18.00: performance ...Les má uši, louka oči... Kateřina Bilejová a Michal Zbořil

19.00: koncert kapely Můra

20.00: Ajzbon IV: Na pomezí samoty, zvuková akce pro nádraží Duchcov od členů klubu Samotářů v rámci symposia Do hlubiny lignitových mračen

21.00: Koncert kapely Dum Dum Duo

22.00: Koncert kapely Moonflower

23.00: (v čekárně) – performance sexological bodyworkera Martina Plase na téma Krajina a sexualita

23.00: (v odjezdové hale) Koncert kapely U-73

V průběhu odpoledne a večera se dočkáte také dvou performancí Oldřicha Bystřického a Susanne Kunz v prostoru železniční stanice Duchcov a jejím přilehlém okolí, dále vyprávění příběhů jezerní krajiny a poslechu dokumentu Krajina paradoxu o severočeské krajině.

Celý den bude přítomna výrobna Jezerních šperků. Po setmění proběhne pro zájemce noční vycházka do krajiny a čajový obřad.

Foto: Jezerní běh - https://www.facebook.com/jezernibeh