e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hradozámecká noc otevře v sobotu večer brány památek

publikováno: 25.8.2014, kategorie: Vzdělávání, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední prázdninový víkend bude patřit hradům a zámkům. Své brány otevřou návštěvníkům během Hradozámecké noci v sobotu 30. srpna. Připravili jsme pro vás nabídku zajímavých akcích, které se chystají na tento večer na severu Čech. Čekají vás prohlídky se strašidly, hraběnkami i hrabaty, svůdníkem Casanovou nebo praotcem Čechem.

Zámek Krásný Dvůr
V interiérech zámku se odehraje představení Humprecht Jan, trable barokního kavalíra – scény ze života na zámku v období selské rebelie roku 1680. Scény připomenou významného barokního mecenáše a sběratele, hraběte Humprechta Jana Černína z Chudenic (1628 –1682). Jemu patřilo krásnodvorské panství v době rebelie. Představení bude zpestřeno krátkou hudební mezihrou kytarového dua Nikoly Vukliševičové a Lucie Paroubkové. Po každém představení bude následovat ohňová show na nádvoří zámku. V barokní zahradě se bude opékat selátko na rožni a každý návštěvník s platnou vstupenkou dostane krom uvítací sklenky nápoje, dezertu i porci pečeného selete. Do barokní zahrady zveme i milovníky kvalitních českých filmů – od 21,00 hodin se bude promítat film Jiřího Menzela Konec starých časů. Představení na zámku začínají vždy od 19, 20, 21 a 22 hodin. Zámecká kavárna bude v provozu po celý večer. Parkoviště u zámku je na tuto akci zdarma hlídané až do ukončení akce.

Zámek Libochovice
Příznivcům strachu a smíchu zároveň se letos opět otevřou brány Strašidelných sklepení Státního zámku Libochovice. Prohlídky proběhnou v pátek 29. a v sobotu 30. srpna od 18,00 hodin. Divadelní scénky plné strašidelných bytostí, potemnělé místnosti, plápolající svíce, hororové zvuky... Pro velký zájem je rezervace vstupenek nutná osobně v pokladně zámku nebo na tel. 416 591 443.

Zámek Červený Hrádek
Poprvé se letos do festivalu zapojí také zámek Červený Hrádek v Jirkově. Program začíná v 17,00 vernisáží výstavy fotografií Hany Svobodové - Nahlédnutí pod krunýř, aneb co pálí Indonésii? V 18,00 hodin vystoupí Wabi Daněk a Miloš Dvořáček. Od osmi, devíti a deseti večer se konají netradiční kostýmované prohlídky zámku a vše završí ve 22,00 hodin ohnivá show.

Zámek Benešov nad Ploučnicí
Na nádvoří Horního zámku se od druhé hodiny odpolední bude bojovat i tančit. Do Benešova nad Ploučnicí totiž dorazí Skupina historického šermu GREX-SEVER Liberec se svým představením Renesanční kavalíři na dvoře Rudolfa II. Vystoupení se během odpoledne uskuteční hned dvě, a to ve 14,00 a v 16,00 hodin. Vstup na ně je zdarma. Večer bude už tradičně patřit nočním prohlídkám, tentokrát s podtextem Na návštěvě u hraběnky. Hraběnky Marie Elizabeta  a Marie Francezska provedou nejen děti nočním zámkem. Chybět nebudou ani živé obrazy ze života šlechty. Vzhledem k velkému zájmu je vhodné se předem na noční prohlídku objednat. První začne v 19,00 a další budou následovat vždy po hodině.

Zámek Duchcov
Svůdník a dobrodruh Giacomo Casanova popustí uzdu své obrazotvornosti a uvede návštěvníky duchcovského zámku do říše svých přízraků. Mimořádně budou zpřístupněna i zámecká sklepení. Speciální oživené prohlídky Casanova v říši přízraků a koncertní program od 18,00 hodin pořádá Státní zámek Duchcov ve spolupráci s Kulturním centrem Duchcov, Severočeským divadlem a Divadlem V Pytli. Zájemcům doporučujeme rezervaci předem na tel.č. 417 835 301.

Zámek Jezeří
Areál zámku bude otevřen návštěvníkům od 20,00 hodin, v devět začíná prohlídka. Ve 22,00 hodin můžete vyslechnout noční koncert - noc plnou překvapení s hudbou Jommelliho, Glucka, ale i latinsko-amerických barokních skladatelů. Účinkují Barbara Kusa - soprán, Alena Hönigová - cembalo, fortepiano.

Zámek Ploskovice
"Pojďte a poslyšte dávných Čechů. Poslyšte o našem praotci, o předcích, jak přišli do končin naší vlasti a usadili se po Labi i po Vltavě i po jiných řekách této země," láká kastelán zámku Ploskovice na nevšední prohlídku oživenou postavami v dobových kostýmech. Tématem jsou Staré pověsti české. Začátek prohlídek je v 18,00 hodin. Rezervace vstupenek na tel. 416 749 092.

Zámek Velké Březno
Hradozámecká noc se bude odehrávat v duchu speciální prohlídky s princeznou pro menší, za doprovodného programu divadla a koncertu. Vše bude zakončeno řízenou degustační prohlídkou vín pro větší. Začátek v 19,00 hodin.