e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

1. Lounské pivní slavnosti

publikováno: 25.8.2014, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

V Lounech se možná schyluje k založení nové tradice. Po městských oslavách, které mají už několik let svůj termín v polovině srpna, se připravuje další slavnost - ta bude tentokrát věnována pivu. V sobotu 30. srpna 2014 se totiž na Mírovém náměstí uskuteční 1. Lounské pivní slavnosti. Snaží se navázat na dřívější pivovarnickou historii města.

Akci pořádá minipivovar Domov – Lounský žejdlík a mimo jejich piv bude možno ochutnat produkty z dalších čtyř minipivovarů - lounského Piva ZLoun, mosteckého Kahanu, slánského Antoše a minipivovaru U Stočesů z Rokycan. Pro návštěvníky bude připravena široká škála světlých, černých, míchaných či ochucených piv.

Začátek pivní slavnosti bude ve 12,30 hodin a potě až do 17,50 hodin se budou na hlavní scéně střídat mostecké hudební kapely 3D a Country Carolina. Následovat bude muzikál „Písničky ze Staré Prahy“ v podání Divadla M a vrcholem bude vystoupení skupiny Děda Mládek Illegal Band. V průběhu slavnosti budou také připraveny různé pivní hry. A pamatováno bude i na malé děti - na malé scéně pro ně zahraje Divadlo M rovnou dvě pohádky – Klauni  na cestách a Červenou Karkulku. 

1. Lounské pivní slavnosti chtějí navázat na kdysi již pořádané pivní slavnosti, poslední se konala v roce 2007, to byl ještě v provozu i „velký“ Pivovar Louny. O konci pivovaru píše v lednu roku 2010 městská kronika: „Heineken zavírá pivovar. První měsíc letošního roku je ve znamení špatných zpráv. Královské město Louny v těchto dnech přichází o další tradici, neboť po 117 letech zde totiž končí výroba piva a ze stávajících budov bude už jen sklad. Také o zavření pivovaru se již v loňském roce dlouze hovořilo a většina obyvatel to považovala jen za spekulace. Bohužel stalo se. V současné době je majitelem velká holandská společnost Heineken, která již před časem koupila a následně zavřela pivovar v Kutné Hoře a Znojmě a výrobu převedla do Ústí nad Labem, kde se vyrábí také pivo Březňák. Lounská značka a receptura by měla být údajně i v ústeckém pivovaře zachována. V Lounech se tak již ani nebude stáčet pivo do sudů, většina pracovníků bude propuštěna a areál bude sloužit jako distribuční centrum. Nastal tak konec další tradiční značky v českém pivovarnictví“. Nakonec zhruba po dalších dvou letech došlo k úplnému uzavření pivovaru a dnes areál chátrá a je zcela opuštěn.